Temat: [Fiesta 2008-2012] Nowy Ford Fiesta,co sadzicie
View Single Post
Stary 21-07-2010, 22:09   #966
Zuuczek
ford::average

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 A4
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

Cytat:
Napisał zesiu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli teoretycznie mam dochodzić do 4000 tysięcy przed zmianą biegu? i na 5tym biegu przy 4 tysiącach będzie miał niższe spalanie?
No nie wiem... Ja u siebie zauwazylem ciekawa prawidolowosc (choc obserwacje trwaja i jakiejs konkluzji jeszcze nie mam). Mianowicie, jazda na emeryta (delikatnie z gazem, bardzo spokojny wzrost obrotow, wczesne zmiany biegow) nie daje wlasciwie nic. Pali 10-11 wg komputera, a dodatkowo jest nie do wytrzymania. Jazda hiperdynamiczna z pedalem wbitym w podloge i obrotami ciagnietymi do 6k jest jeszcze gorse, bo spalanie siega 13l. Ale juz dynamiczne ruszanie, a nastepnie utrzymanie predkosci i spokoju reakcji daje najlepsze rezultty (pod warunkiem, ze zbyt duzej ilosci swiatel i korkow po drodze nie ma) Generalnie w ruchu miejskim o duzej zmiennosci (korki na swiatlach, krotkie odcinki miedzy swiatlami) spalanie potrafilo sie utrzymywac na poziomie 9,8 - 10,9.

Na autostradzie zrobilem tez eksperyment z zaleznoscia spalania od predkosci, ale nie byl on precyzyjny (byl nieco skazony ruchem miejskim). Wyglada na to, ze utrzymujac obroty w zakresie 2500-3000 mozna utrzymac spalanie na najnizszym poziomie. Byc moze jest to zwiazane z oporami ruchu, bardziej odczuwalnymi wraz ze wzrostem predkosci?

Eksperymentowalem tez z paliwami zwykle kontra premium i wiekszej roznicy nie zobaczylem, moze ladniejsilnik na paliwie premium pracowal i moze sie tak nie syfi nagarem.

No i fakt, ze w moim przypadku jest odrobinke inaczej, bo to automat, wiec odrobina mocy (paliwa) idzie na poslizg w konwerterze momentu obrotowego. Przelozenia sa troche inne i na autostradzie przy wiekszych oporach ruchu poslizhg na konwerterze mogl miec wiekszy wplyw na zuzycie.

Ktos gdzes chyba wspominal, ze rekord osiagnal przy predkosci 90km/h na trasie (czyli nie za szybko i plynnie). Ale to chyba byla Fiesta 120km.
Zuuczek jest offline   Odpowiedź z Cytatem