Temat: [Mondeo 1996-2000] Dziwne zachowanie układu wspomagania
View Single Post
Stary 22-07-2010, 21:53   #1
rico1986
ford::beginner

Model: Mondeo Mk2 GHIA
Silnik: 1.8 16V benzyna
Rocznik: 1997
Domyślnie Dziwne zachowanie układu wspomagania

Witam Szanownych Forumowiczów!
Mam w moim Mondku problem ze wspomaganiem. W zeszłym roku wymieniona cała maglownica, bo stara sikała olejem na kilometr. Wszystko grało do niedawna. W pewnym momencie ubyło oleju. Pod samochodem plamy nie było, więc dolałem i jeździłem dalej. 2 dni później znów zabrakło płynu. Dolałem, dojechałem do domu, zostawiłem samochód na 2 godziny, przyszedłem a tu olej korkiem wywala! Nie widać nigdzie przy maglownicy by ciekło, okolice zbiorniczka i chłodnicy suche. Kapie olej z najniższych elementów podwozia to jest oba wahacze i poduszka pod silnikiem (tak mi się zdaje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) - ale podejrzewam, że to z powodu tego wylania przez korek. Problem cały tkwi w tym, że na wyłączonym silniku, samochód odstoi, to oleju jest max. Zapalam, kręcę do oporu, wszystko gra, poziom oleju się obniża. Wycieku nie widać. Nie zostawia plam. Gaszę silnik, w zbiorniczku oleju przybywa. Sam już nie wiem, czy to wina np. nieszczelnego korka, czy też od strony przegrody oddzielającej kabinę od silnika coś się sączy. Węże ile się dało od góry i od dołu sprawdziłem metodą "na dotyk" wszystkie suche. Chłodniczka sucha. Mają Panowie jakieś pomysły?