View Single Post
Stary 28-07-2010, 11:15   #12
kajuja
ford::beginner

Imię: Kazimierz
Model: Fusion
Silnik: 1,4 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: miekie sprzeglo i blokada biegów???

Witam, odświeżam temat, bo:

Przy okazji sprawdzania stanu mego auta natknąłem się na bardzo zaskakujące poruszanie się (chyba) pompy sprzęgła - to coś, co znajduje się za pedałem sprzęgła u góry, przy wciskaniu pedału, kiwa się (góra - dół) w przegrodzie, w której chyba powinno być osadzone na sztywno. Jak to powinno się zachowywać? Bardzo mnie to zdziwiło, bo wydawało mi się, że tylko tłoczek powinien w tej pompie się ruszać.

Przejrzałem forum, ale aby sie upewnić mam prośbę do kolegów, którzy osobiście dotykali tematu - Paweł Stiopa i dayokezek - o rzucenie okiem na zdjęcie, które zamieszczam.

http://picasaweb.google.com/kazgorzy...64868198051378

Na razie jeszcze sprzęgło u mnie działa, ale obawiam się, że pompkę sprzęgła będę miał do wymiany. Czy pompka jest mocowana do widocznej na moim zdjęciu blachy? A wkrętami, czy śrubami, bo u mnie nic nie ma? A jak się dobrać do tej blachy - jak ona jest i do czego mocowana? Czy pedał trzeba zdejmować?

Czy mógłbym prosić o kilka słów opisu (dotyczącego wymiany pompki w FF, bo opis wymiany pompki w Fokusie już przestudiowałem) - z góry serdecznie dziękuję.

kajuja