View Single Post
Stary 29-07-2010, 22:27   #1
WIPI1979
ford::average

Imię: WIPI1979
Model: Mondeo [MK3] szt.-1
Silnik: 2.0 TDDi 115KM Mondeo MK3 (2001) Ghia
Rocznik: Mondeo MK3: 2.0 TDDi 115KM (1-sza rej.: 06/06/2001) w Polsce od 05/2012r.
Domyślnie KYBy gazowe i sprężyny na przód i tył. Jakie mam wybrać ? Wszystkie dane w poście.

Witam.

Ojciec potrzebuje do swojego Mondka amortyzatory i sprężyny na przód.
Mondeo 1.8TD KOMBI!!! Ghia 1996 MK1.

Na początek dodam, że stare amortyzarory i sprężyny nie nadają się. Nisko siedzi już, a przód już leży - prawy.
Założenie początkowe było, aby jak najmniejszym kosztem zrobić tą wymianę. Jednak nie z niskiej półki - np. KAMOKA, tylko przynajmniej ze średniej półki amortyzatory i sprężyny.
Obecnie założenie jest takie (NAJTAŃSZE).:
Wszystkie amortyzatory muszą być gazowe.
Amortyzatory KYB są sztywniejsze/twardsze od innych. Np. Monroe.
Na przód standardowe amortyzatory i sprężyny KYBy. Na tył amortyzator gazowy, ale sprężyna już wzmocniona, ponieważ Mondek ma hak i często używana jest przyczepka. Często max obciążenie.

Proszę o doradzenie, ponieważ dostałem takie informacje z hurtowni ize sklepów w moim mieście:

Przód
Amor.;
334905 - podaje katalog PDF KYB, ponoć 334822 podaje katalog on-line KYB. Który prawidłowy? Pan ze sklepu podaje, że drugi nie produkują i nie poleca.
Do nich KITy: 915200 i SM1205. Wiem co oznaczają.
Sprężyny:
RC1079 podaje katalog PDF, zaś pan z hurtowni w moim mieście podaje mi, że do 1.8TD i do 2.5 benz są sprężyny RC1414, ponieważ te silniki są cięższe i mam wziąć te sprężyny mocniejsze, a nie te do benzynowców -> RC1079.

Czy nadają się amorki i sprężyny od MK2? RA1067?

Tył:
Amor:
554078 bez "KITów". Katalog on-line KYB podaje jeszcze 334823. Który jest prawidłowy? Pan ze sklepu podaje, że drugi nie produkują i nie poleca.
Sprężyny (wzmocnione):
RI5313 lub RA5065. Drugie podaje mi pan ze sklepu jako prawidłowe.

Czy nadają się amorki i sprężyny od MK2? RA5315?

Katalog KYB PDF, od sprężyn podaje, że sprężyny RC1414 są do benzynowców ESTATE, a do 1.8D i 1.8TD są RC1079. Jak jest prawidłowo?

VIN: WF0NXXGBBNTB29044 - nie znam czy auto jest GBP, czy BNP. Dlatego podaję VIN.
Proszę o odpowiedź. Mój kotek coś nie działa już.

Proszę o doradzenie.

PS.
Brat rodz. ma Mondka z silnikiem benz. 1.6 16V i ma standardowe Monroe i sprężyny Lesjofors. Ze sklepu fordowskiego przez internet kupił wraz z tulejami o odbojnikami...

Proszę o podanie (po VINie), jakie tuleje i odbojniki mam dobrać/dokupić jeszcze. Jak rozbiorę w najbliższy weekend Mondka ojca z ojcem, to będziemy dopiero oglądać co nadaje się ewentualnie do ponownego użytku, a co nie. Jednak domyślam się, że prawdopodobnie wszystko będzie do wymiany. Jednak auto nie będzie nam służyć 10 lat. Więc nie chcemy w niego pakować sporo pieniędzy, niż to jest niezbędne, do uzyskania danego wyniku. Autko będzie ciągać przyczepkę przez najbliższe min. 2 lata, a może 3-4 lata.

A może polecicie mi inne rozwiązanie.
Autko będzie jednocześnie jeździć w długie trasy w Europę (ponad 1000km w jedną str.), ale już bez przyczepki, acz objuczone max bagażem wewnątrz.

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez WIPI1979 ; 29-07-2010 o 22:32 Powód: Zapomnialem 2
WIPI1979 jest offline   Odpowiedź z Cytatem