mkaminski100 - jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc. Przejrzałem cały podany wątek. Dużo się wyjaśniło, też doszło kilka pytań, ale to z czasem... (większość wątku dot.mondeo - nie wiem, jak to do końca przy focusach jest)
Mam jeszcze kilka pytań. Dzisiaj jadę walczyć z tymi nieszczęsnymi wtryskami. Zakupiłem dodatkowo komplet wtrysków - ponoć sprawne, ale również były poza silnikiem około dwóch tygodni, więc spodziewam się również problemów.
Rozmawiałem też z jednym mechanikiem, który sporo foczek już miał na warsztacie (tu ukłon w jego stronę za chęć dzielenia się doświadczeniami) i mówił, że praktycznie w każdym aucie również czyścił wtryski ale bez wymiany zaworków, końcówek itp.
Pytania:
Na końcówce wtrysków mam nalot, czym go czyścić: ropą, benzyną, wd40 i: szmatką, drobnym papierem ściernym?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A odnośnie procedury czyszczenia oraz montażu - czy możesz opisać jak to wygląda w przypadku mojego focusa, czyli mk1 2002r, 1.8 TDCI 115KM
Chodzi mi o to, że słyszałem aby:
1. Najpierw wtrysk przedmuchać dobrze spęż.powietrzem.
2. Potem zalać ropą np. w maszynce do sprawdzania ciśnienia (tak handlarz mówił).
3. Następnie włożyć wtrysk do głowicy bez wtyczki i wężyka.
4. Odpalamy na wolnych obrotach aż poleci ropa bez powietrza.
5. Nie gasząc silnika podpinamy wężyki.
6. Podpinamy na końcu zasilanie cewki.
7. Po tym samochód powinien pracować na wolnych obr. godzinę lub kilka aby się zapoznać z wtryskami - ale ponoć w focusie nie ma samoadaptacji?
Czy to sensowna procedura?
Z kolei wcześniej wspomniany mechanik mówił, że on tylko rozbiera i po prostu czyści benzyną.
Rozumiem, że rozkręcam tylko w miejscu: około 7cm od czubka końcówki.
Pod końcówkami wyprowadzeń zasilania cewki - tego miejsca nie ruszać?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla pewności:
przy próbie przelewowej podpinamy zasilanie cewek?
I jeszcze jedno - jak ma się wynik próby przelewowej do wskazania komputera. Chodzi mi o to, że np. jak u mnie była wart. powiedzmy -3 dla wtrysku, to czy to oznacza np.przy próbie przelewowej 30ml?
Podobno będzie możliwość aby skalibrować i zakodować moje wtryski ponownie - mam nadzieję, że nie pogorszy to sprawy.
Na koniec, to odnośnie odpowiedzi to byłbym wdzięczny aby zdążyły dzisiaj przed godziną 14.00 bo potem to już za późno będzie - jadę w bój z tym ustrojstwem.
Pozdrawiam.