Cytat:
^^^^^
A to ciekawe, myślałem że Raf. Gdańska ma też ropę z Rosji, bo tam też rurociąg dochodzi. Jesteś pewien że tylko od Arabów biorą? Ogólnie jest tak że rosyjska ropa jest znacznie bardziej zasiarczona (+ inne zanieczyszczenia) i koszt jej przerobu wymaga odpowiecznich (czyt. drogich) instalacji oczyszczających. Jak robiłem wtryski u siebie w Mondeo to przyjechał też właściciel "Meganki" 1.5 dCi, któremu też padły wtryski po zatankowaniu w Tychach na Lotosie! Moze akurat tam "chrzcili " paliwo? Bo z tego co piszecie to wynika że na Lotosie powinno być paliwo ok.
A poza tym to od jakiegoś czasu Shell też bierze paliwo z Gdańska, a Statoil ma podobno swoje, bezsiarkowe paliwo, ale ile w tym prawdy? Natomiast stacje przy markecie Auchan mają ropę (nie polecam, miałem problemy) "wojskową", a benzynkę podobno tą samą co Statoil. W Czechach na stacjach "Benzina" też mają naszą Vervę! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Kochani! Nie rozpowszechniajcie bajek bo ktoś , gdzieś Wam powiedział... WSZYSTKIE stacje sieciowe na północy Polski biorą paliwa zwykłe z LOTOSU (także ORLEN) a na południu wszyscy (także LOTOS ) biorą zwykłe paliwa z ORLENU. Tak jest taniej. Tylko paliwa premium są sprowadzane . Jeśli chodzi o paliwa LOTOSU są wytwarzane i z ropy arabskiej i rosyjskiej , zależy od kontraktów, aktualnych cen na rynkach światowych itp.
Moj Mondek pochodzi z Niemiec , tam jeżdził tylko na Aralu a ja w miarę możliwości leję mu albo Lotos Dynamic albo Orlenowską Vervę . Jeździ super NIGDY nie dymi ale ...w pracy też mam słuzbowe Mondki 2.0 TDCI zalewane zwyklą ropą z Orlenu i też jest ok -nie ma dymu.