Odp: [Mk3] 2,0TDCi migająca sprężynka (dodatkowe objawy)
Witam serdecznie.
Zapoznałem się z wieloma wątkami na tym forum odnośnie migającej "sprężynki", jednak ogromna ilość informacji i wariacji objawów nie pozwoliła doszukać się mi do interesującego mnie problemu. Kilka dni temu kupiłem Forda Mondeo MK3 TDCi 130 KM. Problem zaczął się już w momencie, kiedy wracałem nim do domu od handlarza. Całą trasę (200 km) sprawował się wyśmienicie, 3 km do domu zaczęła migać mi kontrolka "sprężynki":
- samochód nie traci mocy,
- nie ma kłębów czarnego dymu
- nie ma znaczenia prędkość - czasem dzieje mi się to na drugim biegu przy 30 km/h, czasem w trasie przy wyprzedzaniu przy 130 km/h
- nie mają znaczenia obroty (czasem przy 1200, czasem przy 3500)
- nie ma znaczenia styl jazdy (łagodny czy agresywny)
po migotaniu kontrolki mam 5 - 30 sekund i silnik mi sam gaśnie
- nie mam żadnych problemów z ponownym uruchomieniem silnika - pali na dotyk
- po ponownym uruchomieniu wszytko wraca do normy i tak do kolejnego razu.
Przed kupnem Forda byłem z nim w ASO Forda w Płocku, gdzie przeprowadzono dokładną diagnostykę, komputer nie wywalił żadnych błędów związanych z turbiną czy wtryskami (było to podstawowym kryterium kupna tego auta)
Kroki które podjąłem do tej pory to wlanie do baku płynu STP (STP - formuła do Diesla - czyszczenie układu paliwa oraz STP - formuła do czyszczenia wtryskiwaczy silników Diesla). Od kiedy zastosowałem te preparaty (mija gdzieś 12 godzin i 30 przejechanych km) nie miałem tego problemu - myślę jednak, że to za krótki okres żeby stwierdzić że te preparaty coś pomogły, wiec na razie uważam to za szczęśliwy zbieg okoliczności.
Dzisiaj też jadę do ASO celem standardowej wymiany po zakupie auta filtrów, oleju, płynu chłodzącego, zamierzam też dodatkowo wymienić:
- czujnik położenia wałka rozrządu, gdyż na tym forum dowiedziałem się że i to może być przyczyną tych objawów.
O wszystkich postępach będę na bieżąco informował, jednak jeżeli ktoś spotkał się lub czytał temat z podobnym problemem proszę o odpowiedz bądź linka do tematu, gdyż sam nie jestem w stanie szybko przefiltrować ogromnej ilości odpowiedzi z tym problemem związanych.
Wszystkim serdecznie z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam,
Łukasz
Ostatnio edytowane przez _LukaS_ ; 06-08-2010 o 08:53
Powód: literówki
|