View Single Post
Stary 08-08-2010, 21:26   #2
Karlito
ford::advanced

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: podłaczenie zasialnia dla tasmy LED RGB

Własnie najlepiej jest sie podlaczyc do wewnetrznego oswietlenia kabiny, nie wiem ile chcesz tego nawalic ale policz sobie ile to bedzie miało natezenia prądu zeby odpowiednie kabelki zastosowac.
Dalej podpinasz sie konektorkiem do plusa oswietlenia nóg kierowcy/pasażera i ciagniesz go przez uszczelke pod maske, nastepnie juz porobiona instalacje dodatkowego oswietlenia ciagniesz + do akumulatora, mase wiadomo gdziekolwiek do karoserii, kupujesz za jakies grosze przekaznik (nie znam technicznej nazwy takowego) z wejsciem wyjsciem i sterowaniem, checsz taki ze jak nie ma prądu na sterowaniu układ jest otwarty.
Tniesz + instalacji i wstawiasz w to miejsce przekaźnik, podczepiasz + od oswietlenia nóg na ktorym jak pojawi sie napiecie bedzie dawał sygnał zeby przekaznik zamkną obwodzik.
Tak bedzie prawdopodobnie najlepiej mozesz sobie tez kupic jakis lepsiejszy przekaznik np. zeby 10 sec po ustaniu sygnału podtrzymał układ.
Ja robiłem wszystkie drzwi na paskach z diodek i podczepiłem sie bezpośrednia pod układ oswietlenia nóg.

Zabezpieczać jako tako nie musisz żeby sie kabelki trzymały samochodu wystarczą plastikowe opaski zaciskowe jak umocować same swiatełka to juz sam musisz pomyśleć na klej nie da radey tak samo jak sylikonem.
Kup sobie kabelek 2 zyłowy w dodatkowiej izolacji takie jaki masz np. przy czajniku, oczwiscie mniejszy i najlepiej płaski, wszelakie połączenia złączkami damsko/męskimi + termokurczki + taśma izolacyjna ew. sylikon

Ostatnio edytowane przez Karlito ; 08-08-2010 o 21:34
Karlito jest offline   Odpowiedź z Cytatem