Cytat:
|
Nie bardzo rozumiem dlaczego wszyscy upierają się przy zestawach z górnej półki.Czy ze względu na podatność skrzywienia?
|
Po pierwsze dla tego, że jeżeli nie zauważyłeś
jvc i
keisim mieli dupne doświadczenia z zestawami fabrycznymi/motorcrafta (który z resztą jest chyba oryginalnym bo fordowskim dostawcą części, czyż nie??) więc szukali alternatywnego substytutu.
Po drugie, zauważ że wypowiedzi ww. dotyczą mondeo mk.4, a to powoduje, że wybór w tarczach i klockach zawęża się niemal do 2-3 producentów (wiem o zestawach EBC i ATE, a np MIKODA, Ferodo, nie mają zestawów do mk.4).
Ja, niestety mam identyczne problemy z hamulcami (zarówno na pierwszym jak i obecnym - motorcraft, drugim zestawie tarcz i klocków). W przypadku pierwszego, trudno mówić o błędach w montażu, przy drugim również, bo robiłem u mechanika z polecenia, a raczej poleconego więc chyba był zdopingowany do zrobienia tego profesjonalnie.
Moim zdaniem, coś jest nie tak w konstrukcji hamulców, bo bicie zawsze pojawia się w wyniku przegrzania: primo - konstrukcyjny problem z odprowadzaniem ciepła via opływ powietrza w okolicy tarczy, secundo - za niskie parametry fabrycznych/standardowych elementów.
Innymi słowy IMHO, minimalizacja ryzyka ponownego wystąpienia tego problemu to zakup klocków typu Red Stuff i jakichś nawiercanych i/lub rowkowanych tarcz, które konstrukcyjnie są przygotowane do przenoszenia większych obciążeń cieplnych...oczywiście mogę się mylić ;-p