View Single Post
Stary 11-08-2010, 02:44   #10
Jacek
Administrator

Imię: Jacek
Model: C-MAX Grand
Silnik: 1,6 EcoBoost 180KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Dział TRANSIT - prefiksy

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
po co te prefiksy, jeżeli nie odzwierciedlają rzeczywistych typów aut? Jestem za, ale albo niech mają sens, albo jeśli nie mają - niech ich nie będzie...
Czy coś w dziale Transita jest dobrze, czy właściwie wszystko trzeba zmienić bo jest bez sensu?

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bez urazy, ale tak: to są w 80-90% zawodowcy zarabiający małym transportem na życie - a jest to ciężki kawałek chleba; wiem, bo sam jeździłem zawodowo Transitami parę lat. Zdarzało się już, że taki człowiek miał awarię w trasie z towarem, pisał z tamtąd posta na Forum - że ma PROBLEM (bo miał) lub że oczekuje POMOCY - i jego post szedł NATYCHMIAST do zsypu... Takiemu człowiekowi bardzo zależy na pomocy - jest permanentnie na finansowym zdechu... Np młody chłopak kupił za wszystkie pieniądze - a było tego 20 tys zł - Transita lawetę i chciał się z tego utrzymać. A tu coś strzeliło i w warsztacie chcą od niego za pompę 3.000 zł. I pisze posta na Forum - kończąc - POMOCY... A tu - kopniak w tyłek - spadaj jeleniu do zsypu. Było tak nie raz, nie dwa... W pozostałych działach proporcje są odwrócone - może 10% zawodowców typu taksówkarz, a np w Pumie lub Focusie 100% to amatorzy. Jeżeli takiej osobie nawali auto, pojedzie do pracy autobusem lub okazją. Transitowiec nie przewiezie towaru lub swoich pasażerów autobusem... Czy ciężko zrozumieć tę podstawową odmienność - Transit ma na siebie zarobić...
Ile osób mając w trasie awarię napisało na forum prośbę o pomoc?
Odnoszę wrażenie, że robisz z kierowców Transitów jakiś ludzi... hmmm... wymagających szczególnej troski. Którzy nie potrafią zrozumieć tego co czytają, a jeśli zrozumieją, to nie potrafią się zastosować. Innymi słowy posiadanie Transita zwalnia z wszelkich zasad, bo przecież tym autem się zarabia. A reszta użytkowników to amatorzy, jeżdżą samochodami dla zabawy, to sobie można ich moderować.

Cytat:
Jeżeli ktoś stara się utrzymać tzw porządek na Forum, to nich to robi chociaż z okruchem rozsądku. Zasady formułowania tematów są... hm... bez sensu. Są nielogiczne, niezrozumiałe - co by nie pisał - w efekcie 20% postów wędruje do zsypu, najczęściej początkujących forumowiczów. To że wiekszość forumowiczów potrafi napisać poprawnie temat nie jest argumentem za - bo są to starzy forumowicze. Początkujący dostają kopa w tyłek na dzień dobry. W efekcie - już pisałem o tym - dostaję na priva kilkanaście zapytań na tydzień - takich, które mogłyby być ciekawym wątkiem. Bo ludzie wiedzą, że jak napiszą jak potrafią, to ich temat pójdzie von do zsypu. Ponadto działalność "polepszaczy" jest jakoś tak wybiórczo ukierunkowana, mają chorobliwą alergię na niektóre działy - wystarczy przejrzeć tematy które poleciały do zsypu tu i tam...
Co jest niezrozumiałego w zasadach formułowania tematu? To żeby nie używać słów "pomocy" i "problem"? Czy żeby napisać temat tak, żeby było wiadomo (przynajmniej z grubsza) o czym będzie? Zaczynamy wchodzić w jakąś paranoję, gdzie najmniejsza próba regulacji to zamach na wolność i chęć ograniczenia dostępu do forum.
Nowi użytkownicy są zwykle na początku upominani, że coś jest nie tak. Ale jeśli to ignorują lub następnym razem piszą znowu powielając ten sam błąd, to to już jest złośliwość. "Bo Moderator mi może"... No i okazuje się, że jednak może.
Skoro otrzymujesz tyle PW i uważasz, że są to ciekawe przypadki, to może podpowiedz takiej osobie jaki ma sformułować temat? Bo Ty zdaje się całkiem dobrze radzisz sobie z dostosowaniem się do tych "nielogicznych i niezrozumiałych" zasad. Twoje tematy jakoś nie są zamykane. Myślę, że byłoby to z dużym pożytkiem dla działu Transita.

Cytat:
Owszem trudno - jeżeli chce się wprowadzać w takim zbiorowisku ludzi sztywne zasady i bezwzględną korporacyjną dyscyplinę. Czy tak trudno zrozumieć, że LUDZIE SĄ RÓŻNI?
Zyj i daj żyć innym - taka powinna być zasada działania Forum. Po to chyba je stworzono - aby było fajniej.. Czy jest?
"Sztywne zasady", "korporacyjną dyscyplinę" - w Twoim poście brzmi to co najmniej złowieszczo. Ale ciągle odnoszą się one do tego samego (patrz akapit wyżej).
Ludzie są różni, co nie znaczy, że każdemu wszystko wolno. To że forum to rzeczywistość wirtualna niczego nie zmienia, tu każdy reprezentuje siebie.
Forum zostało stworzone dla wszystkich, a nie dla wybranej grupki użytkowników. Wiele osób mocno się z nim związało i poświęca mu swój wolny czas (choć mogłoby robić coś innego). Dzięki wielu osobom ten serwis wogóle funkcjonuje - bo płacą składki (ze swoich ciężko zarobionych pieniędzy, choć w 99% to "amatorzy" z osobówek), żeby można było to jakoś utrzymać. Dla Ciebie to forum "nie jest fajne"? OK, masz prawo mieć swoje zdanie. Ale ja wiem, że spora część użytkowników ma w tym względzie akurat odmienną opinię.

[Regulamin Forum] [FAQ] [Zasady ogłoszeń] [Dział Komunikaty]
[Oryginalne części Ford / Motorcraft / FoMoCo - co, gdzie, jak??]

Świat się stale zmienia, więc słysząc słowa "będzie jak dawniej" nie łudź się - nigdy tak nie będzie...
Jacek jest offline   Odpowiedź z Cytatem