Spadek obrotów na biegu jałowym
Witam proszę o pomoc w pewnej kwestii posiadam Forda Mondeo 99r. 2.0 + LPG sekwencja, od dłuższego czasu borykam się z pewnym problem spadkiem obrotów podczas hamowania albo na biegu jałowym, przeczytałem wiele tematów na forum zastasowałem się do ich sugestii i praktycznie żadnej poprawy...
- czyściłem krokowca aż wkońcu zakupiłem nowy oryginalny
- kupiłem przewody zapłonowe motorcraft
- świece zmieniłem na platynowe motorcraft
- zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej
- przewód od w/w zaworu
- pompe paliwa
Sam już nie wiem powoli się poddaje bo kasa idzie a poprawy praktycznie nie widać...
Autko odpala idealnie, problem z obrotami jest następujący czasami jak jadę rozpędzony ok. 100km/h i zacznę gwałtownie hamować to obroty opadną do ok 600-700 i zaraz wracają do normy, jadę normalnie ok. 60km/h i zahamuję obroty również czasami opadną do 700-800 i wrócą do normy... Tak jak napisałem jazda na światłach z włączonym radiem, dzieję się to głównie jak silnik jest ciepły... Najczęsciej obroty opadają do ok 500 jak mam włączoną klimatyzację... Czasami są takie przypadki, że przejadę pewnien odcienek i nie ma żadnych problemów z obrotami, lecz najczęsciej występują one na jeździe z włączoną klimatyzacją...
Co jest dziwne przejadę pewien odcienek i będę hamował kilka razy np. na skrzyżowaniach bo czerwone światło i chociaż że hamowałem np. 10 razy to zdarzy się, że mi tylko 1-2 razy obroty opadną przy pozostałych nie... Kolejny przypadek to spadek obrotów na biegu jałowym, dodam tylko gazu wprowadzę silnik na obroty ok 1500 i puszczę pedał gazu nic więcej nie robiąc i czasami opadną one do 600-700 i zaraz wracają do normy... Wcześniej miałem problem jak jeszcze silnik był zimny, że podczas hamowania silnik mi gasł, oborty spadały do 0... Tylko przy zimnym silniku i czy to na benzynie czy na gazie... Teraz po wymianie w/w częsci nie miałem jak narazie z tym problemu (okres ok. pół roku)... Proszę o poradę bo już sam nie wiem co to może być, może miał ktoś podobny przypadek...
Dziękuję i pozdrawiam
|