View Single Post
Stary 16-08-2010, 18:16   #18
Jacek145_JJ
ford::beginner

Imię: Jacek
Model: Peugeot 5008
Silnik: 1.6 VTi
Rocznik: 2010
Domyślnie

Cytat:
Napisał niko123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
''temperatura znowu ześwirowała przy włączonej klimie'' - to znaczy że się przegrzewa mimo że pracują wentylatory chłodnicy ? bo u mnie w FF1 po włączeniu klimy wentylatory chodzą ciągle ( w innych autach działają cyklicznie )

W FFII tak jak w FFI wentylatory podobno chodzą non-stop przy włączonej klimie.

Cytat:
Napisał conris Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może winna sprężarka klimy. Daje duże opory dla silnika i dlatego ten się bardziej grzeje,Jak sprzęgło rozłącza spada obciążenie i temp wraca do normy.
Może się zaciera, albo " mało czynnika chłodzącego i słabe smarowanie.R134 jest zawiesiną czynnika w oleju.
Właśnie! Ostatnio zauważyłem jeszcze jedną rzecz, a mianowicie, z nawiewów cora częściej dobiega przy włączonej klimatyzacji dziwny dźwięk, taki przeciągły syk - pssssssssssssssssssssss... Nie jest związany z konkretnymi obrotami silnika, biegiem czy prędkością, chociaż najczęściej pojawia się przy niewielkich prędkościach, tak do 50km/h. Syk jest zawsze podwójny, po czym jest cisza przez kilka-kilkanaście minut. Kiedy robili mi ten czujnik w ASO zgłosiłem im również ten problem z klimatyzacją, i okazało się że brakowało ok. 100g czynnika (nie wiem czy to dużo), a nabijana była ostatnio w marcu.

Zastanawiam się więc teraz, czy rzeczywiście silnik nie grzeje się na serio, że nie jest to żaden chochlik elektroniczny wskazówki, tym bardziej że nigdy się to nie stało na wyłączonej klimie lub na włączonej ale w temperaturach rzędu 18-20 stopni na zewnątrz. Wcześniej wątpiłem, bo wydawało mi się, że silnik po zagrzaniu się nie jest w stanie wychłodzić się w kilka, kilkanaście sekund.

W każdym razie jestem coraz bardziej przekonany, że jest to połączony problem chłodzenie-klimatyzacja.

Ostatnio edytowane przez TOMAS ; 16-08-2010 o 18:42 Powód: Regulamin §21
Jacek145_JJ jest offline   Odpowiedź z Cytatem