View Single Post
Stary 19-08-2010, 09:46   #10
wredROB
ford::amateur

Model: Focus C-Max
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Nierówna praca zimnego silnika 2.0 TDCI

Witam,
przeszukałem forum jednak nie znalazłem rozwiązania.
Mam następujący problem: rano odpalam samochód bez problemu, przejeżdżam około 500 metrów, otwieram szlaban i podczas próby ruszenia silnik przestaje reagować na pedał gazu. Obroty są na normalnym poziomie około 800 obr. Wciśnięcie pedału gazu powoduję, że silnikiem zaczyna szarpać, a obroty skaczą od 800 do 1500 obr. Gdy zgaszę silnik, samochód odpala bez problemu, jednak wciąż tak samo reaguje na pedał gazu. Wczoraj, gdy przestał reagować na pedał gazu przetrzymałem go z wciśniętym pedałem gazu przez około 15 sekund i po tym czasie łanie wszedł na obroty. Dzisiaj np po odpaleniu samochodu spróbowałem na parkingu wprowadzić go na obroty. W zakresie 800 - 1500 silnikiem mocno szarpało. Gdy wracam po pracy, dzieje się dokładnie to samo. Przejeżdżam około 500 metrów i klops.
Zauważyłem, że jak silnik jest ciepły to problem nie istnieje. Pomocy! Na forum znalazłem wiele podobnych opisów, jednak nikt nie podał konkretnej odpowiedzi. Liczę na Waszą pomoc. Tankuję tylko na BP ON Ultimate. Przebieg to 98000 km.
wredROB jest offline   Odpowiedź z Cytatem