Temat: [Mondeo 2000-2007] Dziwne buczenie w zakresie 60-100km/h
View Single Post
Stary 20-08-2010, 11:55   #3
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Dziwne buczenie w zakresie 60-100km/h

Cytat:
Napisał Vulpecula Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgrzewke zimnego browca temu, kto pomoże mi rozszyfrowaćskąd dochodzi to budzenie.

No niestety, po wielkich straniach niestety nie udało wyeliminować się budzenia dobiegającego prawdopodobnie z przodu.

Opony odpadaja, wyważone dwa razy w różnych zakładach dla pewności, i nic. Baa, nawet zmieniłem dwie opony też nic, Mechanior twierdził ze to łozysko z tyłu, wymienione, bez rezultatu, to kupiłem drugie też wymienił.. nadal problem. Kierownica nie drży, więc chyba zbieżnośc jest Ok/ale nie sprawdzałem/
To "budzenie" jest niezależne od silnika, czy to na luzie czy na zgaszonym występuje w przedziale 60-100km/h, a powyżej zanika. Możan by z tym jeżdzic, ale częstotliwość dzwiekowa, doprowadza mnie do "szewskiej pasji" Ten dzwięk jest niejednostajny, tylko jakby falowy, równomierny. Jeśli nie koła to czyżby łozyska? A jesli by jednak one, to dlaczego w takim przedziale prędkości, i dzwięk falowany ?

Andy
Ja polecam zrobić taki test: na niezawysokich obrotach (żeby było coś słychać oprócz silnika) i przy prędkości przy której występuje ten hałas , spróbuj skręcać raz w lewo raz w prawo, tzn. jechać przez kilka sekund ze skręconą kierownicą (w lewo lub w prawo) i jeśli ten hałas będzie się w czasie skrętów (obojetnie czy w lewo czy w prawo) nasilał to obstawiałbym przednie łożyska. Jeszcze pytanie czy miałeś z przodu wymieniane kiedykolwiek łozyska i jaki masz przebieg??
Druga opcja źródła hałasu jest związana bodajże z intercoolerem, pod nim są jakieś gumy które coś amortyzują i jak się zużyją to metal uderza o metal i stąd ten hałas też moze powstać. Było to na forum opisywane tylko musisz poszukać. Ale najpierw sprawdź przednie łożyska tak jak opisałem powyżej.
Powodzenia! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.