Cytat:
|
kolego zsberg pisałem wcześniej ze świece mają ok 4000 km. i są czarne jak diabły, powtórzę ze to nie olej tylko suchy osad dość grubej warstwy (sadza). i nie wiem w czym tkwi problem... zapłon? kolega wcześniej pisał ze słaba iskra jest. ale z jakiego powodu? czy zmniejszenie przerwy w świecach rozwiąże problem? i jeszcze jedno czy świece motorcraft i FOMOCO to to samo??
|
Skrót FoMoCo kolega burti już wyjaśnił. A takie świece mogą być z kilku przyczyn: źle dobrane świece, wadliwe przewody, wadliwa cewka, padnięta sonda - zły skład mieszanki, itd. Poniżej cytat.
Broń boże nie zmieniaj przerwy na świecach!!! To nie ta epoka!!! Zaraz napiszą ze cwaniakuje, ale przerwa ustawiona fabrycznie dobrana jest konkretnie pod daną budowę świecy i układu zapłonowego. Nie chce mi się teraz tłumaczyć, ale poszukaj w necie albo popytaj w dobrym motosklepie i Ci wytłumaczą.
"3,4. Osad sadzy
Element izolujący elektrody i korpus świecy pokryte czarną sadzą. Objaw ten może być wynikiem niedostatecznego rozgrzania silnika lub zbyt drugiej jego pracy na małych prędkociach obrotowych. Wskazane jest więc dokonywanie diagnostycznej kontroli świec po przejechaniu ok. 10 km. Jeli sadza pojawia się mimo spełnienia tego wymogu, przyczyną rozważanego zjawiska może być: za bogata mieszanka, bardzo brudny filtr powietrza, wadliwe działanie automatycznego ssania lub zbyt długa jazda z użyciem ssania ręcznego. Mogą też wchodzić w grę zbyt częste przejazdy na krótkich dystansach i korzystanie ze świec o zbyt niskiej wartoci cieplnej. (O): Nieskutecznoć zapłonu, wadliwe zachowywanie się silnika przy uruchamianiu na zimno. (Z): Przeprowadzić regulację składu mieszanki i urządzeń do rozruchu na zimno, oczycić filtr powietrza, ew. wymieniając jego wkład, dobrać odpowiednią wartoć cieplną świec. "
Pilnować będziesz poziomu oleju w silniku, bo turbina Twa potrzebuje go niezmiernie, a wymiany oleju pilnować będziesz bardziej, niźli wierności kobiałki Twej. Lepsza bowiem niewierność małżeńska, niźli w dieslu Twoim malutka usterka