Cytat:
|
W moim FL bardziej stukają niż trzeszczą fotele w tym pasażera zdecydowanie bardziej od kierowcy. Stukają - jak się siedzi i rusza na boki lub na zakrętach. Wspomniane stuki narastają wraz ze wzrostem temperatury zewnętrznej. Przy ok 25 już zdecydowanie. Psikałem spód smarem silikonowym ale nieszczególnie pomaga. Rozważam wizytę w serwisie ale jak widzę z doświadczenia kolegów może być ona bezcelowa. Dołączam się do pytania - czy komuś udało się rozwiązać problem we własnym zakresie ?
|
Objawy jakie opisałem wcześniej (sam się cytuję) bez większego wysiłku wyeliminowałem sam. Jako, że nie przepadam za serwisami i jeżeli sił i umiejętności mi wystarcza z problemem lubię radzić sobie sam. I tak odkręciłem cały fotel po stronie pasażera i dokonałem oględzin, okazało się, że wystarczy odkręcić dwie śrubki pod siedziskiem by ono zeszło bez najmniejszych problemów. Siedzisko od strony deski rozdzielczej jest mocowane od spodu dwoma śrubami i opiera się na dwóch małych półotwartych tworzywowych tulejkach w osi tuż za pokrętłem regulacji pochylenia kąta oparcia na stalowej konstrukcji fotela. Dodatkowo kable do poduszek należy wysunąć z plastikowych oczek (inaczej siedzisko nie będzie chciało się unieść po odkręceniu). Wystarczyło nasmarować owe tulejki (zastosowałem olej do łożysk tworzywowych - akurat jestem w posiadaniu) i stuki a nawet lekkie trzeszczenie znikło całkowicie. Teraz - aż miło, dosłownie odnoszę wrażenie, że wymieniłem fotele na nowe. Identyczny zabieg wykonałem oczywiście względem fotela kierowcy ale okazało się, że nie trzeba demontować fotela by zdjąć siedzisko, nieco trudniej ale da się operację przeprowadzić na fotelu bez jego demontażu - konieczny jest do tego klucz nasadowy typu L.