Temat: [Fiesta 2008-2012] Nowy Ford Fiesta,co sadzicie
View Single Post
Stary 24-08-2010, 18:31   #1011
mancat
ford::advanced

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

Ja nic nie płaciłem. Z tym podatkiem to jest tak:
"Obowiązek zapłaty podatku od czynności cywilnoprawnych (dalej pcc) powstaje z chwilą przeniesienia własności samochodu ze sprzedawcy na nabywcę. Dlatego powinni oni od razu w umowie zapisać, który z nich płaci pcc po to, by uniknąć później ewentualnych nieporozumień. Utarło się, że podatek najczęściej płaci nabywca, ale nie ma przeszkód, by obciążyć nim obie strony albo wyłącznie sprzedającego.
[...]
Nie ma obowiązku zapłaty pcc, gdy wartość rynkowa pojazdu nie przekracza 1000 zł, ani wtedy, gdy sprzedający (a przy umowie zamiany aut – przynajmniej jedna ze stron) jest opodatkowany podatkiem od towarów i usług (dalej VAT) lub jest z niego zwolniony.[...]"

Nie płaci się dlatego, że dealer jest VATowcem, a samochód objęty jest VATem i dealer odprowadza VAT. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Poniżej link do artykułu, z którego wziąłem cytat:
http://www.motofakty.pl/artykul/zapl...pisz_auto.html

Ines - grubość lakieru sprawdza się miernikiem. Jak będzie Ci zależało to może serwis będzie miał taki miernik i pokażą Ci jaka jest grubość na poszczególnych elementach. Nie wiem tylko jakiej grubości powinien być lakier w fieście.

Ostatnio edytowane przez mancat ; 24-08-2010 o 18:49
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem