View Single Post
Stary 24-08-2010, 22:57   #1
Golm
ford::beginner

Model: Focus C-Max
Silnik: 2.0L Duratorq-TDCi (136PS) - DW10
Rocznik: 2004
Domyślnie Czy rozrusznik w silniku 2.0 TDCi może całkowicie nie reagować na próbę uruchomienia?

Wczoraj spotkała mnie bardzo nie przyjemna sytuacja... wsiadam do samochodu, włączam zapłon, po "wygaśnięciu" kontrolek przełączam na III pozycję i ... nic, zero reakcji. Żadnych odgłosów kręcenia rozrusznika, "pyknięć" itp, po prostu jak by w ogóle nie dochodził prąd do rozrusznika. Powtarzam te czynności jeszcze kilka razy i nic. Zostawiam samochód na ok. 20-30 minut i sytuacja znów ta sama. Potem jeszcze raz na ok. 15-20 minut i znów to samo...

Po paru godzinach jeszcze raz i jak gdyby nic... odpala bez żadnego problemu. Dziś również kilkanaście razy odpalany i wszystko ok.

Czy "kończący" się rozrusznik może tak działać w tym silniku, tzn. że w ogóle nie podejmuje żadnej reakcji. Czy może to jakieś problemy z immobilizer?

Dodam że w ubiegły piątek wymieniłem akumulator, tzn. swój "stary" ale kilkumiesięczny włożyłem do c-maxa na miejsce starego. Potem wszystko było ok. Wielokrotnie odpalany, o rożnych porach, w różnych temperaturach powietrza i silnika i wszystko było ok. Oczywiście do wczorajszego przypadku.

Z góry dziękuję za pomoc.
Przekładnia: 6-bieg. przekł. ręczn. - MMT6; Norma emisji spalin: 2000 EEC (EEC 7); Klimatyzacja: Klim. dwustref. z aut. kontr. temp. Obszar: (+)"F"; Lakier: Magnum Grey Metalik; Materiał we wnętrzu: Linea/Kent
Golm jest offline   Odpowiedź z Cytatem