View Single Post
Stary 31-08-2010, 19:00   #32
wredROB
ford::amateur

Model: Focus C-Max
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Nierówna praca i drgania zimnego silnika 2.0 TDCI

W sobotę zrobiłem dwie rzeczy:
1) po oględzinach przepustnicy i zauważeniu na niej oleju (wcześniej była sucha) docisnąłem opaskę na przewodzie o dużej średnicy dochodzącym do przepustnicy.
2) Sądząc, że mam problem z odpowietrzaniem zbiornika paliwa, sprawdziłem jak jeździ się z niedokręconym korkiem wlewu paliwa.

Skutki:
1) Mimo padających deszczów (wcześniej problemy zdarzały się jak było mokro) nie odnotowałem od soboty problemów z pedałem gazu.
2) Zniknęły drgania/pojedyncze drgawki przy niskich obrotach na biegu jałowym (zauważalne np na czerwonym świetle) przy ciepłym silniku.
3) Nierówna praca w zakresie 800-1500 obrotów, jest odczuwalna po uruchomieniu zimnego silnika, jednak po przejechaniu około 100 - 200 metrów praca w powyższym zakresie jest już "prawie" ok (trochę naciągane).

Zaczynam zastanawiać się, czy problem z moim samochodem nie dotyczy układu "odpowietrzania zbiornika paliwa"? Czy przy próbie spuszczenia wody z filtra paliwa powinien być odgłos zasysania powietrza? Co jeżeli po odkręceniu zaworka spustowego (przy filtrze) nie leci ani woda ani paliwo?

Ostatnio edytowane przez wredROB ; 13-09-2010 o 09:51
wredROB jest offline   Odpowiedź z Cytatem