Temat: [Mondeo 2007-2014] Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie
View Single Post
Stary 05-09-2010, 18:17   #132
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
Domyślnie Odp: Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie

Ja jestem po wizycie w ASO oczywiście wszystko w porządku, wprawdzie na plus musze przyznać że jest poprawa a ściągnięto tylko tarcze i klocki , przeczyszczono ,nasmarowano co trzeba i z bicia 0,05-0,06 zrobiło się 0,01-0,02 czyli bardzo dobrze praktycznie idealnie, w tej chwili zrobiłem 20km to za mało ,ale widać znaczną poprawę, pogarsza się gdy tarcze są nagrzane, dlatego zakładając że z zawieszeniem jest wszystko OK , sam sprawdzałem na stacji i jest dobrze stawiam takie przyczyny:

1. Felgi i opony 17" pierwszy problem miałem po zwichrowaniu się lewej tarczy przy przebiegu 25 tyś na 16". W momencie gdy przeszedłem na 17" żadna z tarcz nie wytrzymała 3 tyś i nie mówimy tu o zwichrowaniu a o przegrzaniu, dlatego myślę że w jakiś sposób większa felga-opona ma tu znaczenie, poza tym na 16" bicie zwichrowanej tarczy było prawie nie wyczuwalne, po założeniu 17" na tej samej zwichrowanej tarczy pogorszyło się znacznie, więc może kto ma 16" tego po prostu nie czuje

2. Należy bardzo starannie montować nowe tarcze i klocki, sprawdzić bicie po montażu , mk4 wychodzi na to że jest bardzo czuły w tej kwestii,

3. Tak jak pisałem wcześniej ja jak i keisim i Pafcio dużo poruszamy się trasami szybkiego ruchu itp. powiedzmy z prędkosciami trochę większymi niż dopuszczalne co prowadzi w obecnych ruchu do częstego wyhamowywania z wyższych prędkości a w konsekwencji do przegrzewania się tarcz.
Jeżeli nie ma wad konstrukcyjnych to te trzy rzeczy mi przychodzą na myśl, dziwne tylko że dzieje się to nie od nowości a po osiągnięciu kilkudziesięciu tyś km.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem