Temat: [Mondeo 2007-2014] Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie
View Single Post
Stary 06-09-2010, 08:14   #134
grafmarr
ford::advanced

Model: Mondeo MKIV Kombi Ghia
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie

@PAFFCIO: nie obrażaj się, bo nie ma o co. Wątek przeczytałem uważnie od początku i w swojej wypowiedzi odnosiłem się ogólnie zwracając uwagę na coś co bardzo często jest przyczyną nadmiernego zużycia i być może kłopotów z systemem hamulcowym. Nie odnosiłem się personalnie, ani do Ciebie, ani do nikogo innego z forum, bo nikogo nie znam osobiście i nie wiem jak na co dzień jeździ, a już na pewno nie zwątpiłem w niczyje umiejętności.
Jest oczywiste, że część użytkowników ma problem z tarczami, bo go opisuje na forum, może są jeszcze inni, którzy też mają problem z tarczami, ale o tym nie piszą. Prawdą jest też to, że jest duża grupa tych, co żadnych problemów z tarczami nie mają.
Możliwe, że jak napisałeś, była jakaś partia wadliwych zacisków lub coś podobnego, może też przyczyna być bardziej złożona, będąca sumą wielu. Nie zgodzę się jednak z tezą, że tarcze w MKIV są źle zaprojektowane (dobrane) i w tym tkwi problem, bo przypomina to szukanie takiej spiskowej teorii dziejów. Nie znamy dokładnej statystyki i pewnie nigdy jej nie poznamy, ale rozsądek podpowiada, że gdyby problem dotyczył znaczącego procenta wszystkich egzemplarzy to po ponad 2,5 roku produkowania tego modelu Mondeo doczekalibyśmy się już akcji serwisowej związanej z tym problemem.
grafmarr jest offline   Odpowiedź z Cytatem