Mój focus 1,6 2003 r na gazie śmignął już ponad 130 tys km, a z grubszych napraw to była wymiana cewki za 200 zł, więc uważam, że warto. Na trasie spalanie około 7,5 l jadąc spokojnie (90-100), średnie spalanie to ponad 9 l, a przy klimie trzbea jeszcze dorzucić co najmniej litr. Kiedy to się opłaca to sam policz ile km robisz rocznie. Przy spalaniu średnim gazu 9 l a nawet 9,5 l po 2 zł litr daje 19 zł za 100km, a przy spalaniu średnim 7,5 l benzyny po 4,30 daje 32 zł . Z tego wynika, że na gazie o 13 zł taniej przejedziesz 100 km. Ja robię prawie 30 tys km rocznie co przemnożone przez 1300 zł(1300 zł-10000 km) daje 3900 zł a to już niezła sumka-nawet jesli od czasu do czasu trzeba pojechac do mechanika, żeby ustawił nam kompa lub............. Co do pytania odnośnie tolerancji foki na gaz to mój gazownik po 110 tys km robił w foce głowicę(gniazda zaworowe mu powypalało czy coś), bo mu już mocno obroty falowały. U mnie po 130 tys km lekko obroty falują, ale jak na moje oko jest ok
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.