View Single Post
Stary 07-09-2010, 09:59   #34
wredROB
ford::amateur

Model: Focus C-Max
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Nierówna praca zimnego silnika 2.0 TDCI

Witam ponownie,
postanowiłem zebrać do kupy swoje obserwacje co do nierównej pracy silnika w moim aucie.

Problem:
odpalam zimny silnik, bez problemu, przejeżdżam około 500 metrów, zatrzymuję się przed bramą i podczas próby ruszenia silnik przestaje reagować na pedał gazu. Obroty są na normalnym poziomie około 800 obr. Wciśnięcie pedału gazu powoduję, że silnikiem zaczyna szarpać, a obroty skaczą od 800 do 2000 obr. Gdy zgaszę silnik, samochód odpala bez problemu, jednak wciąż tak samo reaguje na pedał gazu (a raczej nie reaguje). Kilka razy, gdy przestał reagować na pedał gazu przetrzymałem go z wciśniętym pedałem gazu przez około 15 sekund i gdy szarpiąc wszedł na obroty powyżej 2000 to zaczął normalnie reagować na wciśnięcie pedału gazu. Zauważyłem, że po odpaleniu zimnego silnika w zakresie 800 - 1500 obrotów silnikiem mocno szarpie. Jak silnik jest ciepły to problem nie istnieje. Są też odczuwalne drgania/pojedyncze drgawki przy niskich obrotach na biegu jałowym (zauważalne np podczas stania na czerwonym świetle) przy ciepłym silniku.

Od dwóch tygodni jeżdżę z odkręconym korkiem paliwa. W tym czasie problem z pedałem gazu wystąpił dwa lub trzy razy podczas ulewnych deszczy. Gdy jest sucho to z pedałem nie ma problemu. Któregoś dnia na próbę zakręciłem korek wlewu paliwa i standardowo zaliczyłem problem z niereagowaniem na wciskanie pedału przyśpieszenia.

Zauważyłem pęcherzyki powietrza w paliwie na wyjściu z filtra paliwa. Może to jest przyczyna?

Ostatnio edytowane przez wredROB ; 13-09-2010 o 09:55
wredROB jest offline   Odpowiedź z Cytatem