No właśnie na początku adaptacji silnik chodzi najciszej mimo że bez wtrysku pilotowego bo ma BARDZO OPÓŹNIONY KĄT WTRYSKU
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W miarę adaptowania się ten kąt jest zwiększany (a głośność jest zmniejszana poprzez wprowadzanie dawki pilotujące, która rośnie od zera do pewnej wartości, takiej jaką ecu dzięki czujnikowi spalania stukowego uzna za optymalnom
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ewentualnie silnik od razu pracuje z dawką pilotową ( zapisaną w ecu ) a zmienia się sam kąt wtrysku ( jest przyspieszany ) aż do takiej wartości kiedy silniczek zaczyna klepać ( oczywiście w granicach rozsądku
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
To takie moje wnioski z obserwacji parametrów w trakcie adaptacji
Tak na moje oko to prawdziwej adaptacji ulega tylko dawka pilotująca, a jak wtrysk jej nie jest w stanie podać bo końcówka leje to nic się nie zaadoptuje (dojdzie do wartości granicznej/korekty ) , podobnie jeśli przelewa więcej niż 20ml/4minuty
Kiedyś przeczytałem że na samym początku silnik chodzi bez dawki pilotowej !!! ( na forum w UK )