Temat: [Galaxy 2000-2006] Diagnostyka VAG
View Single Post
Stary 09-09-2010, 08:43   #537
wysokist
ford::average

Model: Galaxy MK3 przed liftem
Silnik: 2.0 140 koni , jakiś diesel
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Diagnostyka VAG

No to teraz ja z problemem
zaczęło się od zapalenia lampki oleju - na żółto - dolałem ale nadal świeci, jeszcze trochę dolałem do max i nadal świeci ( zresztą po otwarciu klapy powinna zgasnąć) więc zainstalowałem na laptopie VVTOOL i podłączyłem kabel VAG -K + CAN

- Nie łączył się autem ale po każdej próbie komunikacji przy pierwszy włączeniu lampka od oleju przy włączaniu migała kilka razy i piszczała co sugeruje awarię czujnika.
podjechałem do mechanika - podłączył dwa komputerki i też nie złapały kontaktu z samochodem.( kilka miesięcy temu gadały)
A lampka od oleju migała jak poprzednio przy pierwszym uruchamianiu po próbie komunikacji.

Od ostatniego kontaktu przez vag było robione
1. alarm przez fachowca starannego
2. odblokowanie alarmu przeze mnie ( kluczyk padł i rozbebeszyłem cały ten rejon i resetowałem eprom alarmu)
3. podłączenie vag z laptopa przy niewłaściwie ustawionych parametrach w porcie com i pewnie niewłaściwej kolejności wtykania wtyczek

Jak na oko laika to tak jakby jakaś żyła z kabla komunikacyjnego nie była ciągła

co dalej?

Problem lampki rozwiązany - jak dolewałem olej był włączony zapłon co powoduje że czujnik wariuje - tak powiedział przez telefon specjalista od diagnostyki i kazał odłączyć akumulator na chwilę - lampka nie świeci

ale po próbie kontaktu przez VAG przy pierwszym uruchomieniu miga 5 razy
pewnie w przyszłym tygodniu pojadę do niego - kazał samemu próbować z odłączeniem radia, klimatronika i alarmu bo podobno dają czasem zakłócenia na magistralę

Ostatnio edytowane przez wysokist ; 09-09-2010 o 20:20 Powód: Nowe informacje
wysokist jest offline   Odpowiedź z Cytatem