View Single Post
Stary 10-09-2010, 20:35   #23
zsberg
ford::professional

Imię: Krzysiek
Model: Mondeo MKI
Silnik: 1.8 TD 90KM
Rocznik: 4.1995
Domyślnie Odp: bicie na kierownicy po przekroczeniu 100km/h

Kolego, po pierwsze to na jakich podzespołach masz tą zawiechę zrobioną, bo to dziwne skoro objawy z upływem czasu się nasilają. Ja miałem też bicie kierownicy (taki objaw ze sama sie lekko na boki bujała) od 60 w górę,a hamowanie to już w ogóle był koszmar. Kilka razy jeździłem na wyważanie. Przekładałem koła przód/tył i na skos. Lipa! Zmieniłem tarcze hamulcowe bo stare były cienkie i najprawdopodobniej krzywe. Poprawa może z 10% była. Dwa razy ustawialem zbieżność i przechodziłem przez ścieżkę diagnostyczną (dobrze ze na stacji brali tylko 20zł za taką przyjemność) - zero luzów. Na forum zakładałem temat. Udawałem cwaniaka co do bicia podczas hamowania, no bo jak nowe tarcze których nikt od 4 lat nie reklamował mogą bić?? No ale cóż, wziąłem nowy komplet, a tamte oddałem na reklamację. Szok - bicie zniknęło, takze podczas hamowania. Teraz na lewym kole nie mam żadnego ciężarka bo czyściłem aluski i bicia o dziwo nie ma.

Ważne jest to jakie założyłeś tuleje na wahaczu, bo jak lipne to ustawienie zbieżności pomaga no przez jakieś kilka metrów po zjechaniu z kanału. Poważnie. Poczytaj posty o tanich tulejach wahacza i zobacz co się dzieje.

A co do samych wyważarek to trzeba je co jakiś czas kalibrować, już nie wspominam o ustawieniu parametrów, tj wymiarów danego koła przed wyważaniem. Zwróćcie uwagę, że często podczas wyważania jak założą jeden ciężarek, to w innym miejscu pojawia się dwa razy większa niedowaga, i potem na kole ma się 10 ciężarków a można mieć dwa.
Pilnować będziesz poziomu oleju w silniku, bo turbina Twa potrzebuje go niezmiernie, a wymiany oleju pilnować będziesz bardziej, niźli wierności kobiałki Twej. Lepsza bowiem niewierność małżeńska, niźli w dieslu Twoim malutka usterka

Ostatnio edytowane przez zsberg ; 10-09-2010 o 20:40
zsberg jest offline   Odpowiedź z Cytatem