Cytat:
|
nie ma jej w TDCI, z czasem przekonuję się o tym coraz bardziej ale zawsze znajdzie się ktoś kto ci powie że jest. teoretycznie MIcrocat pokazuje, że u mnie jest pompa pomocnicza o numerze 1211989 a ja wiem na 100%, że jej nie ma. ta pompa jest tylko w TDDI 115 KM bo pompa wtryskowa tego wymaga, w TDDI 90 KM takiej pompy już nie ma
jest zasysane ale przez pompę wysokiego ciśnienia. pompa wtryskowa jest w TDDI a w TDCI jest pompa wysokiego ciśnienia bo sam wtrysk do cylindra sterowany jest przez komputer i cewkę elektryczną we wtryskiwaczu. to tak na przyszłość
|
Sprawdziłem przy zbiorniku z prawej strony - pompy nie ma.
Sprawdziłem odkręcając prawe koło - jak opisuje Etzold w książce "Ford Mondeo" str.226 (Wymontowanie i zamontowanie pompy paliwa - silniki wysokoprężne 115 i 130 KM - może są TDDI 130KM ???) - niestety w moim tdci pompy nie było
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy podnoszeniu na lewarku prawej strony auta - w zbiorniku bardzo bulgotało przez ok 1 min - to normalne (zbiornik jest pełen).
1) Sprawdziłem filtr paliwa - lekko przepuszcza paliwo - więc raczej się nie zapycha.
2) Paliwo dochodzące do filtra nie jest wymuszane - przy kręceniu nie podaje paliwa , czy to normalne w tdci 130KM(?) - z tego co pisze "jendrekmak" to chyba OK ?
3) uzupełniajac paliwo strzykawką w filtrze paliwa i kręcąc silnikiem, paliwa ubywa z filtra - więc pompa wysokiego ciśnienia je zasysa (chyba, że się cofa lub ucieka do cienkiego przewodu powrotnego (?)
Co dalej? - zanim ściągnę lawetę na parking
Da się sprawdzić kody błędów bez sprzętu - może komputer je podaje na wyświetlaczu (?)
pozdr
pba