View Single Post
Stary 22-09-2010, 21:24   #7
detenboy
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TCDI
Rocznik: 2006
Unhappy Odp: Turbosprężarka - regeneracja , naprawa

Witam, mam problem z turbosprezarka, posiadam mondka z 2006 2.0 TDCI 130kucy przebieg 160tys., prawdopodobnie turbo ze zmiena geometria (tak przynajmniej wyczytalem). Problem mam taki, rano odpalilem go bez problemu, po chwili poczulem spalenizne, otworzylem maske i miedzy sterownikiem a turbina wydobywal sie delikatny dym, oczywiscie czuc spalenizna. Na drugi dzien ford stal na diagnostyce (komputer), mistrzu nie znalazl przyczyny oraz bledu, oczywiscie przy odpaleniu dymu juz nie bylo. No to nic jezdzilem dalej, po jakims czasie przy mocnym wdepnieciu zaczela wyskakiwac sprezynka oraz spadek mocy. Po zgaszeniu oraz ponownym odpaleniu problem znikal ale 3 dni temu przy kazdorazowym odpaleniu od razu pojawia sie sprezynka oraz brak mocy. Po raz kolejny fordzik trafil do mechanika na diagnostyke, na kompie wyskoczyl blad P138B uszkodzony sterownik, przy okazji sprawidzlem wtryski wszystko z nimi dobrze. Mechanik powiedzial turbosprezarka do wymiany oraz sterownik, koszt okolo 4 000 tys. (podobno nie mozna kupic samego sterownika). Znalazlem na forum jak naprawic sterownik oraz na allegro osoby ktore go naprawiaja ale szukalem przyczyny czemu sterownik sie przegrzal i zglasza blad.

I moje pytania sa takie ta wajcha ktora odchodzi od sterownika do turbosprezarki powinna chodzic bez najmniejszego oporu,szmeru oraz uskoku?
pytam poniewaz po odczepieniu blokady od sterownika i poruszaniu ta wajcha wyczuwam opory oraz delikatne zgrzyty

czy przyczyna moze byc zapietrzenie lopatek, ewentualnie nagromadzenie sie nagaru? da sie to jakos wyczyscic ?

jesli nie to prosze o jakies dobry namiar na rgeneracje turbo w Krakowie.

dzieki Pozdrawiam
detenboy jest offline   Odpowiedź z Cytatem