Cytat:
Co do pytania odnośnie tolerancji foki na gaz to mój gazownik po 110 tys km robił w foce głowicę(gniazda zaworowe mu powypalało czy coś), bo mu już mocno obroty falowały. U mnie po 130 tys km lekko obroty falują, ale jak na moje oko jest ok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Z racji dużego przebiegu na gazie mam pytania dodatkowe:
- czy oszczędzałeś jakoś silnik (w takim sensie że np. starałeś się nie kręcić powyżej 3000 obr/min?)
- czy masz lubryfikator?
- zakładam, że masz sekwencję, napisz jakiej firmy?
- jaki związek mogą mieć powypalane gniazda zaworowe z falowaniem obrotów?
Myślę, że warto pisać takie rzeczy, żeby potwierdzić/obalić mity o "nielubieniu gazu" przez ten i inne silniki Forda.
Ja napiszę o swoim przypadku:
- przebieg startowy 120 tys., na gazie przejechane już 40 tys. (trochę ponad 2 lata).
- koszt instalacji mi się zwrócił jakieś 10 tys. km temu
- po 25-30 tys. sprawdzane były luzy zaworowe, i były w normie
- instalacja BRC Seuqent 24 za 2900zł, bez lubryfikatora
- spalanie podobne - w trasie schodzi do 7,5l, w mieście pożera do 10,5l, średnio 9 (klimy używam głównie do odparowywania szyby
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a tak to rzadko)
- też musiałem zmieniać cewkę (więc może to prawda z tym, że cewka na gazie bardziej cierpi, w związku ze zwiększonym napięciem zapłonu mieszanki gazowej).
- styl jazdy mieszany, przeważnie oszczędnie, obroty do 2500, sporadycznie zdarza się pocisnąć do 5000 obr/min