Odp: ile kosztuje wymiana dwumasy?
Moim zdaniem głównym problemem jest KTO i JAK będzie to robił.
Wymiana dwumasy wiąże się z wyjęciem skrzyni, to z odłączeniem kilku rzeczy i wyjęciem półosi z piast plus podpory. Jeżeli ktoś robił to już wiele razy - nie wejdzie na minę, bo ma już odpowiednie narzędzia i doświadczenie.
Plagą warsztatów są awarie wtórne spowodowane naprawą innej rzeczy.
Co do wymienianych części - Erbi kiedyś wspominał, że przy zakupie łożyska oporowego (czyli wysprzęglika) trzeba kierować się tym, jaka jest pompa sprzęgła. Jeżeli kupisz nieodpowiedni wysprzęglik, będziesz musiał wymienić także pompę (nie pasują przewody - z tego co pamiętam LUK i Valeo właśnie nie pasują dosiebie, a Motorcraft to jest to samo co LUK).
Oryginały czasem można kupić w dobrej cenie w sklepach prywatnych (nie sieciowych) lub na Allegro, ja kupiłem kpl LUK-a w hurtowni i jestem zadowolony.
Zmieniał mi warsztat który robi TYLKO Transity - chłopakowi można by zawiązać oczy, a on i tak by to zrobił. Zna na pamięć każdą śrubę i czynność...
Osłuchane były przy okazji łożyska kół (stetoskopem) i jedno zostało wymienione (rzeczywiście leciutko mi burczało na łukach). Trzeba dać nowe śruby mocujące koło. Potrzebne są duperele typu oringi, może trzeba wymienić uszczelniacze półosi lub wału (a może nie) - warsztat to wszystko ma i nie martwisz się, czy kupić, czy nie...
Mam auto z tego samego roku co ty i taki sam silnik - pamiętam, że w tym roczniku była zmiana dwumasy i trochę się woziłem z zakupem odpowiedniej. Nikt nie dawał mi gwarancji, że kupuję odpowiednią... W budynku gdzie mam firmę, jest hurtownia motoryzacyjna, zmiana dwumasy była w listopadzie 2003r - ta do listopada kosztuje u nich 980 zł (ja tą brałem), ta późniejsza jest droższa i kosztuje 1300 zł (nie są zamienne). Wysprzęglik jest do obu wersji ten sam i kosztuje 230 zł (wszystko LUK).
Co do sprzęgła - mechanik ocenił je że jest bardzo dobre (przebieg był 135kkm) i że spokojnie można włożyć stare. Więc tu zaoszczędziłem. U ciebie po 200kkm chyba już będzie mocniej zużyte...
Za samo wyjęcie/założenie skrzyni na fakturze jest 610 zł brutto, ale to było 2 lata temu. Doszły inne koszty za wymianę łożyska i olejów, filtrów itd...
Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 23-09-2010 o 13:52
|