View Single Post
Stary 23-09-2010, 14:07   #20
mascom
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: 1999 Pb
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Focus Mk1 - czy warto bawić się w LPG i kiedy to się opłaca

<quote> jasne że temperaturę przełączania można ustawić, podobno nawet samemu da radę to zrobić jak się ma odpowiedni program tylkow tej kwestii jest odwieczny dylemat: niższa temperatura przełączenia - pozorna oszczędność na paliwie, ale podobno może szkodzić trwołości motoru, wyższa temperatura - troche wiecej PB zużyje, ale za to pewniejsze
Dla każdego coś miłęgo więc nie wiem w czym widzisz problem

Ja od początku jak mam instalacje mam ustawiony próg przełączania na 20C. To jest praktycznie minimalna temperatura która jest jeszcze zdrowa dla reduktora. Auto potrzebuje około 500-1000m na przełączenie się na gaz. Co do uszkodzenia reduktora przez niską temperaturę gazu - reduktor kosztuje około 200zł, litr PB około 4.5 (nie pamietam dokładnie). Czyli w cenie reduktora mam 40-50lPB. Reduktora ma nalatane już 30tys km i zapewne dzięki niżśzej temperaturze udało mi się zaoszczędzić te 40-50l PB tak więc kosz reduktora się zwrócił. Na tę chwilę wszystko dobrze chodzi, nie ma najmniejszych problemów z instalacją. Myślę, że ustawianie wysokiej temperatury - tak powyzej 25-30C nie ma sensu, bo wydłużenie zycia reduktora będzie niewspółmierne do zużytej benzyny.
mascom jest offline   Odpowiedź z Cytatem