DPF z odczynnikiem?!
Witam,
Zdaję sobie sprawę z tego, że to mój pierwszy post na Waszym forum i od razu proszę o pomoc, ale skorzystałem wiele razy, ze tej skarbnicy wiedzy na temat Mondeo, którego jestem szczęśliwym posiadaczem i tak się składa, że mam większe zaufanie do osób uczestniczących tutaj, niż do gości z serwisu Forda.
Tyle może na wstępie.
Tak jak napisałem moje auto to Mondeo MK3 2005r. 2.0 TDCI. Mam przejechane według licznika 75.000km. W pewnym momencie pękła rura turbo i miałem wszystkie klasyczne objawy jakie przy tym występują. Wszystkiego dowiedziałem się z tego forum: co? Jak? Gdzie? Za ile? Rura została wymieniona, lecz pozostał jeden objaw. Na niskich obrotach auto nie ma momentu obrotowego(mocy). Pamiętam, jak kupiłem ten samochód, bez problemu mogłem wrzucać czwarty bieg (6-cio biegowa wersja skrzyni) w miejscach, gdzie teraz tego nie mogę zrobić i przy obrotach na które teraz nie mogę sobie pozwolić. Silnik być może stracił nieco ze swojej kultury pracy, ale na 100% stracił swoja wcześniejszą elastyczność, którą cenie bardzo wysoko w dieslach.
Tak jak we wcześniejszych przypadkach, które mnie dotykały w związku z Mondkiem udałem się na forum, aby zobaczyć co na ten temat w trawie piszczy. Teraz mam już pewne pojecie co może być grane. Podejrzewam dwie rzeczy. Filtr DPF oraz EGR. EGR odstawiam na razie na drugi plan. Postanowiłem zająć się wpierw DPF’em. Zadzwoniłem do serwisu Forda w Opolu, aby sprawdzić czy mam ten filtr i podpytać „speców”. Pan sprawdził po numerze VIN, że oczywiście mam DPF i ze jeśli świeci się kontrolka należy wymienić jakiś odczynnik czy uzupełnić dopalacz (dokładnie nie pamiętam jak to ujął). Sęk w tym, że u mnie nie świeci, żadna kontrolka.
Moje pytanie do Was jest takie, czy to prawda, że należy wymienić ten odczynnik do samo przepalającego się filtru, którego koszt w serwisie wynosi 600zl (+pewnie jeszcze trochę), czy może wystarczyć jak przegonie swoje autko na wyższych obrotach przez parę kilometrów i trochę podgazuje od 1 do 4-go biegu?
Podaje również VIN, w razie potrzeby WF04XXGBB45P78464
ps. mam nadzieje, że post jest napisany O.K. i nie trafi do śmieci.. ;P
Ostatnio edytowane przez kamuflash ; 28-09-2010 o 15:32
|