Odp: Spadające obroty po wciśnęciu sprzęgła.
Hej.
Byłem w zakładzie mechanicznym, w którym to na początku za miast zabierać się za wymianę silnika krokowego, na co z resztą byłem nastawiony, podpięli mi auto pod komputer i sprawdzili, że są problemy z sondą lambda. Dokładnie nie wiem jakie to były błędy, ale mechanik wykasował błąd powiedział żebym się przejechał i sprawdził czy objawy się powtórzą i ponownie sprawdzimy ewentualne błędy z komputera.
I okazało się ze to jednak sonda lambda, która odpowiada za dawkowanie paliwa/powietrza. To może powodować właśnie falowanie obrotów jak wciskam sprzęgło. Dziś nie zdążyłem wymienić sondy zrobię to w tygodniu, albo w weekend. Jak to przyniesie skutek to problem rozwiązany.
Znalazłem w Internecie informacje, że sonda może nie działać poprawnie, a nawet zostać uszkodzona na różne sposoby, przez wilgoć, a jak wiadomo w autach zasilanych na gaz tak się dzieje, kolejna sprawa złe napięcie z akumulatora.
Pierwsze co mogę jutro zrobić to wymienić akumulator, bo coś mi słabnie bateryjka, a w tygodniu sondę.
Napiszę jakie będą rezultaty moich działań.
|