Temat: [Focus 2004-2008] Ile powinien palic 1.6 tdci 109 km
View Single Post
Stary 03-10-2010, 20:49   #43
Corleon
ford::average

Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1.6 TDCI (115KM)
Rocznik: 2011(rej w 2012)
Domyślnie Odp: Witam. ile powinien palic 1.6 tdci 109 km

Cytat:
Napisał Cobretti Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jakbyś miał przytkane coś to zarówno miasto jak i trasa była by "nadnormatywna" ...
jeśli auto nie traciło na dynamice i nie kopci ponad normę to ok.....
jazda od swiateł do świateł (a Poznań nie jest mały) może przynieść taki efekt spalania....
dynamiczne było, jest i mam nadzieję, że będzie(o ile o dynamice można mówić w takim segmencie auta;D)...niby 90KM, ale powiedziałbym bardziej, że takie 120KM jest;D[w porównaniu odczuć z przyśpieszania zwłaszcza przy większej prędkości z autem benzynowym]
co do kopcenia to...hmmm...przy gwałtowniejszym ruszeniu lub przy mocniejszym wciśnięciu gazu puści mgiełkę na tyle małą, że niektórzy nawet nie zauważają(jednak ja widzę wszystko-dałem przejechać się ojcu, a ja jechałem za nim^^)

jedyne co mu dolega to głośna praca(słychać wyraźnie jak silniczek kręci-odgłos jak od nienasmarowanego roweru górskiego(trudno wytłumaczyć:0) wspomagania układu kierowniczego, ale myślę, że to nie ma NIC wspólnego ze spalaniemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

myślałem, że miasto czy też nie, diesel będzie troszkę mniej palił, no ale jakby nie było trochę waży jednak to auto no i ta jazda od świateł do świateł przez 10km, gdzie światła są co 100m zapewne robi swoje(+ korki...co potęguje ilość zahamowań i startów)

No nic...dzięki za porady, na pewno będę się do nich stosował(jakby nie było już się stosuję;D). W razie pogorszenia lub polepszenia spalania będę na bieżąco informowałGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

P.S- tak sobie teraz pomyślałem...że może paliwo(ON oczywiście) było/jest przyczyną? Bo tankuję co prawda cały czas na tej samej stacji("zaufana" jakość paliwa), ale może akurat wlali jakiś specyfik teraz do zbiornika? No, ale w sumie to bez sensu...bo wzrosło by zużycie także na trasie...poddaje się, koniec gdybaniaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.