Temat: [C-MAX 2003-2007] jak zmierzyć poziom oleju 1,8 Pb
View Single Post
Stary 04-10-2010, 09:29   #10
konrad_b
ford::advanced

Model: C-max
Silnik: 1.8 120KM by LPG BRC SQ24
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: jak zmierzyć poziom oleju 1,8 Pb

Cytat:
Napisał tomtomasz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no ja do tej pory też kręciłem... ale odkąd drąże temat... to doczytałem, że do naszego 1,8 wchodzi 4,3l oleju... jak ostatnio wymieniano mi olej to widziałem jak mechanik wlał całą bańkę 4l Castrola...

Więc dziś po całej nocy na poziomej powierzchni sprawdziłem olej tak:

wsadziłem poczekałem 2 sek (bez kręcenia) i wyszło deczko ponad min... czyli wychodzi że te 4l akurat... jak pokręcę to mam tak 80% pomiędzy min i max... biorąc pod uwagę że wlano mi te 4l oleju to wychodzi że metoda bez kręcenia jest chyba lepsza...

ale oczywiście czekam na wypowiedzi innych właścicieli 1,8Pb...
weź pod uwagę że te 4.3L to jest na "suchy" silnik, nie wiem jak w fordzie, ale w oplu nigdy nie wlałem "książkowej" ilości, raz mi wlali, to potem miałem ponad max, po prostu nigdy nie zlejesz wszystkiej oliwy,

a druga sprawa te 4,3L to jest do pozycji max, min czy może w połowie ?

jeśli 4.3 L do max to jak wlali ci 4L, licząc że "setka" została, wychodzi idealnie 80%, czyli pomiar "z kręceniem" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

tu nie chodzi o samo kręcenie, nie wiem, może da się włożyć tak że bagnet zejdzie dobrze,
jednak przeważnie się gdzieś podgina i nie pokazuje dobrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.