View Single Post
Stary 06-10-2010, 09:57   #38
Josh
ford::average

Model: Ford Mondeo mkV Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 150km/180km
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Nierówna praca zimnego silnika 2.0 TDCI

Cytat:
Napisał wredROB Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Problem:
odpalam zimny silnik, bez problemu, przejeżdżam około 500 metrów, zatrzymuję się przed bramą i podczas próby ruszenia silnik przestaje reagować na pedał gazu. Obroty są na normalnym poziomie około 800 obr. Wciśnięcie pedału gazu powoduję, że silnikiem zaczyna szarpać, a obroty skaczą od 800 do 2000 obr. Gdy zgaszę silnik, samochód odpala bez problemu, jednak wciąż tak samo reaguje na pedał gazu (a raczej nie reaguje). Kilka razy, gdy przestał reagować na pedał gazu przetrzymałem go z wciśniętym pedałem gazu przez około 15 sekund i gdy szarpiąc wszedł na obroty powyżej 2000 to zaczął normalnie reagować na wciśnięcie pedału gazu. Zauważyłem, że po odpaleniu zimnego silnika w zakresie 800 - 1500 obrotów silnikiem mocno szarpie. Jak silnik jest ciepły to problem nie istnieje.
Czy takie zachowanie, może mieć związek ze zmianą oleju? gdy miałem olej 5w50, było wszystko ok, lecz od kiedy mechanik zmienił go na 5w40, objawi się nasiliły.
Dostanie się do pedału gazu w podłodze i obejrzenie wszystkich jego składowych, przesmarowanie, wyczyszczenie, bardziej pomoże, niż zaszkodzi?
Josh jest offline   Odpowiedź z Cytatem