View Single Post
Stary 06-10-2010, 10:51   #43
andy232
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: tdci 100 PS
Rocznik: 2004
Thumbs down Odp: Najlepsze i najgorsze serwisy Ford (ASO)opinie.

Ford NOVA LUBLIN. ASO? Parodia! Dlaczego?
Mam problem z odpalaniem na zimnym focusa 1.8 tdci. Z racji mojego miejsca zamieszkania (prawie 100 km od najbliższego ASO - właśnie Lublin) odstawiałem samochód do 3 kolejnych serwisów w mojej okolicy w celu zdiagnozowania. Wszyscy próbowali swoich sił i rozkładali ręce. Podejrzenia: wtryskiwacze, pompa, świece, zapowietrzanie itd itd... lecz nikt nie był w stanie potwierdzić diagnozy na 100%. Ja nie chcąc ryzykować straty czasu/niepotrzebnej ingerencji w silnik/pieniędzy postanowiłem (jak chyba większość logicznie myślących by postąpiło) że wstawię samochód do ASO, gdzie może stracę kasę większą, ale będzie zdiagnozowany i naprawiony "tak jak ma być"...
Po umówieniu wizyty na najbliższy termin wolny u "diagnosty" (około 2 tygodni!!!!!!!!!!!!!) samochód podpięty - wynik: zero błędów, wszystko wspaniale...?!?! Koszt 122,22 PLN.
Kolejna wizyta: znowu oczekiwaniie na "okienko" pana diagnosty - 1,5 tygodnia!!!!!! Odstawiam samochód na noc, aby przy rozruchu na zimnym sprawdzili czy coś się "diagnoście" objawi. Kolejnego dnia otrzymuję telefon i Pan z rozbrajającym spokojem mówi że: "zaczęli byśmy od wtryskiwaczy" - koszt 1200 PLN/szt + robocizna + diagnoza kolejna!!! Mówię: zaraz, zaraz co to znaczy zaczęli byśmy? Odpowiedź: No bo w sumie nie wiadomo... Wygląda na wtryskiwacze, ale może się okazać że pompa.... Ja:Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na pytanie czy jak się okaże, że wtryskiwacze były ok to czy za nie płacę: "oczywiście".
Zabierając samochód z tej pseudo diagnozy pytam czy nie ma naprawdę możliwości zdiagnozowania forda w "fordze" przed podjęciem decyzji o naprawie? Koleś mówi że JEST, TYLKO ONI TAKIEGO SPRZĘTU NIE MAJĄ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mówi coś pod nosem, że w Lublinie to może "Podkowa" coś takiego ma.
Na koniec pytam czy dostanę przynajmniej jakiś wydruk z badania za te kolejne 122,22 PLN. Koleś coś znowu opowiada, że MAJĄ JAKIŚ PROBLEM Z DRUKARKĄ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety już miałem wyzytę w kasie a nie miałem zbyt dużo czasu, więc odpuściłem sobie ten temat.
Odjechałem i mam nadzieję, że nigdy nie wrócę tam więcej, napewno nie kupiię forda i to tylko ze względu na to, że poprostu nie ma z nim dokąd "pojechać". Dodam że wcześniej serwisowałem samochody Renault i Honda, i nigdy nie miałem takich doświadczeń z ich ASO.
Po tym napisałem do FORD POLSKA w ich formularzu (nie ma maila podanego), podając wszystkie dane obowiązkowe z opisem sytuacji i prośbę o wskazanie miejsca gdzie mam się udać i nie będzie "wróżenia z fusów". Dzisiaj mijają 2 tygodnie od tego momentu i FORD POLSKA milczy jak grób... może dlatego że nie mam floty 200 samochodów? Wtedy pewnie przedstawiciel z flaszką by przyjechał osobiście. A tu - 6 letni focus - olać to.
OGÓLNA PARODIA! Ford nova - porażka na całej linii, Ford Polska - chyba też.

P.S. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Nie wiem też, jak działa Ford Club Polska, ale mam nadzieję że są tytaj ludzie którzy "żyją" tą marką i mają jakieś kontakty, a może ktoś to poprostu przeczyta i może jakoś wpłynie na sposób funkcjonowania tej marki na rynku, a zwłaszcza jej "autoryzowanych" serwisów.
andy232 jest offline   Odpowiedź z Cytatem