View Single Post
Stary 09-10-2010, 14:44   #19
stmartin
ford::average

Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8i benzyna
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Spadające obroty po wciśnęciu sprzęgła.

Hej, zaopatrzyłem się w przewód diagnostyczny ELM, sprawdziłem i nie ma błędów, ale dziś pojawił się błąd P0171 (sonda). Byłem u mechanika i gazownika i mówią że tak czasem się dzieję z sondą w autach z LPG. To że pokazał to komputer to jest wynikiem tego ze mam założony gaz i czasem pokazuję złą mieszankę paliwo-powietrze.
Ale dzieje się tak czasem jak mam za niskie obroty 2000 i niżej i jadę sobie na 3 czy 4 biegu.

Nadal podejrzewam silniczek krokowy ale zamierzam go wyczyścić.

Kolejna rzecz to w moim przypadku mam za słaby akumulator i coś nie tak jest z alternatorem napięcie waha się tak po między 13.3/4 - a 13.6/7.
Być może to powodować takie zachowanie że obroty spadają. Silniczek krokowy i sonda są przecież zasilane, i może niskie napięcie przycina działanie jednego albo drugiego urządzenia.

Inny mechanik już trzeci , powiedział że problem z alternatorem może być ale w fordach mondeo napięcie ładowania jest sterowane przez komputer i sterownik przekaźnika może być uszkodzony.

Ile w tym prawdy proszę o was o zweryfikowanie czy coś takiego może mieć miejsce, nie chcę dać się naciągnąć na kasę.

rudy2 daj znać jak wymiana czujnika przyniesie jakiekolwiek efekty.

Ostatnio edytowane przez stmartin ; 09-10-2010 o 14:48
stmartin jest offline   Odpowiedź z Cytatem