Temat: [C-MAX 2007-2010] Gzie jest zawór EGR ?
View Single Post
Stary 14-10-2010, 00:40   #165
PYRA
ford::advanced

Model: Focus C-Max
Silnik: 1.6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: C-max zawór EGR

Siemka !
Kolego mkaminski100 - byc może nie których to rozśmieszy ale dla mnie nie które tu wypowiedzi na temat egr-a i m.in. Twoje to czarna magia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Nie jestem mechanikiem i nie znam sie na tym. Nie wstydze sie tego i nie mam zamiaru grac głupa, że wiem o co chodzi.Dla mnie auto ma być sprawne i jeździć i jak jest cos nie tak to jade do zaufanego mechanika ( dzis to wymierający typ ). Kalibracje, mapy itp. mnie laikowi nic nie mówią, nie interesuje sie tym. Wyswietliła mi sie czerwona kontrolka, auto weszło w tryb awaryjny, pojechałem do mechanika. Podłączył do kompa - bląd egr-a i jednej świecy żarowej. Kupiłem uzywanego egr-a od sprawdzonego gościa, nowe cztery swiece dla świętego spokoju i wymieniłem. Żadnych kalibracji, wczytywania itp. Zrobiłem "próbe toru", zadnych błędów, auto w pełnej mocy. Zrobiłem już jakieś 2000 km i autko buja sie aż miło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Napisałeś - "W przypadku 1.6 tdci jednak wielu ludzi twierdzi, ze psuje sie rezystancja.
Mozesz wg mnie sprawdzic opor po ruszeniu czy sie zmienia i jezeli tak to wyczyscic i sprobowac sprzedac. "

Sorki, możesz jaśniej, jak krowie na rowie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pozdrawiam !

P.S. Nie którzy pisali tu, że jak zdemontowali egr-a to był strasznie zasyfiony. Tzn. jak ? Mój mi wygląda raczej na zakopcony, posiada czarny osad w srodku ale ma prześwity, żadnych smarów itp. Jedynie ta metelowa rurka na jednym końcu posiadała nalot przypominający smar ale prześwit był i to spory. W chwili awarii auto miało przebieg 87 000 km.

Ostatnio edytowane przez PYRA ; 14-10-2010 o 00:47
PYRA jest offline   Odpowiedź z Cytatem