Temat: [Focus 2004-2008] duże spalanie 1.6TDCI
View Single Post
Stary 24-10-2010, 15:04   #9
Focusik2002
ford::average

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: duże spalanie

Cytat:
Napisał benny86 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podłączałeś go w ogóle pod kompa?Wyskakują jakieś błedy?
Bo z tego co napisałeś dotychczas wykluczyć możemy:
a)agresywny styl jazdy - prędkości poniżej setki i podawane obroty wykluczają raczej takie spalanie
b)lejące wtryskiwacze - sprawdzone jak rozumię
c)egr - rozumię że po jego wyczyszczeniu andal wysokie spalanie?
d)dpf - jeśli śmigasz głównie na trasie nie powinien stanowić problemu
e)sonda lambda - nie mam pojęcia jak w dieslach, ale w benzynowych jej awaria podnosi spalanie dwukrotnie (znam z autopsji)

Pytasz czy mogły ulec uszkodzeniu przewody paliwowe. Oprócz wycieku an tych przewodach (ewiidentny wyciek paliwa) wątpie czy coś mogło się stać.
Napisz takie rzeczy jak:
-na jakim paliwie jezdzisz - sprawdzone markowe stacje czy typu no name
-czy autko bieżąco serwisowane (niekoneicznie aso) sprawdzałeś kiedy wymienia się np filtr paliwa czy też inne filtry? Mogą niezle podnieść spalanie jeśli są zatkane...
W sondzie lamdzie masz takie same objawy jak w benzynie , smak przy sondzie Lamdzie nie ma żadnych objawów tylko może być sytuacja taką jak ty masz czyli podwyższone spalanie , pod komputer samochód podpinałeś bo jesli nie to podjedź na kompa to powinno wykryć błąd sondy lambdy chociaż jak wiadomo komp. wszystkiego nie wychwyci.

Smak ja mam troche inny silnik bo ty masz TDCI ja mam 1.8 TDDI i tak samo mi pali 9 L/100 w miescie na trasie spoko 5 , 6 L km/h tylko że ja mam problemy rozruchowe na drugi dzień na zimnym silniku i podczas odpalania na zimnym silniku kopci mi na biało i czuć strasznie zapach oleju , chociaż oleju mi nie bierze .

Auto to jest jak zabawka jeździsz naprawiasz i tak cały czas .

Ostatnio edytowane przez Focusik2002 ; 24-10-2010 o 15:10
Focusik2002 jest offline   Odpowiedź z Cytatem