Temat: [Focus 2004-2008] duże spalanie 1.6TDCI
View Single Post
Stary 24-10-2010, 16:45   #11
Focusik2002
ford::average

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: duże spalanie

Cytat:
Napisał smak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Auto po zakupie podłączyłem do kompa w serwisie forda w Łodzi na ul. Brzezińskiej - nie polecam. Banda niekompetentnych ludzi, który nie mają pojęcia o silnikach TDCI. Gość twierdził, że turbina będzie do wymiany.
Wykryli błąd turbiny, co jest bzdurą. Mechanik (na szczęście nie z forda), który czyścił egr sprawdzał turbinę i działa poprawnie. Wymieniłem filtr oleju i silnika oraz olej. Tankuję tylko na stacji statoil - diesiel gold. Nie wymieniłem filtru paliwa. Może powinienem. Czy sonda lambda może wpływać na pracę turbiny a tym samym na wyższe spalanie?
Filtr paliwa służy trwałości układu wtryskowego , ile zrobiłes na tym filtrze , nie ma co oszczędzać pieniędzy bo później możesz płakać że Ci wtryski siadły , turbo nie ma nic wspólnego z Sondą Lambdą to tak samo co ma piernik do wiatraka , turbo jest po to , żebyś miał zmniejszoną ilość zuzycia paliwa , niższą emisje spalin , lepsze doładowanie podczas przyspieszania , jesli masz moc , nie piszczy turbina , nie kopci Ci na czarno to możesz być spokojny o turbine , a zresztą sam napisałeś że turbo działą bez zastrzeżeń to co ty tak z tym turbo .

Co do Sondy Lambdy to jest wazną częścią układu wydechowego , ma duzy wpływ na emisje spalin oraz zużycie paliwa , przy Sondzie Lambdzie niesprawnej ma duzy wpływ na zwięszkoną ilość paliwa oraz emisje spalin .

Co do zwiękoszonej ilości paliwa sprawdź sobie katalizator , on ma też duży wpływ na spalanie , zrób sobie analize spalin .
Focusik2002 jest offline   Odpowiedź z Cytatem