Temat: [C-MAX 2003-2007] brak mocy i dymi
View Single Post
Stary 24-10-2010, 21:43   #1
stasiu1971
ford::amateur

Imię: Stasiu
Model: mondeo mk4
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2013
Domyślnie brak mocy i dymi

Witam panowie co prawda nie posiadam fokusa ale Ford Connect 1.8 TDDI z silnikiem od fokusa i mam taki problem podczas jazdy było słychać głośne pszszsz i nagły spadek mocy po wychamowaniu na światłach i przy ruszaniu z nich zauważyłem bardzo jasny niebieski dym im więcej gazu tym dym był intensywniejszy niczym z dwusuwa , dojechałem pod miejsce garażowania otwarłem maskę to kopciło się gdzieś od strony kabiny było czuć przegrzanym silnikiem niczym z motoroweru (temperatura wody w normie) po otwarciu korka wlewu oleju wydobywały sie spaliny (w zbiorniku wyrównawczym nie bulgotało) zgasiłem auto odczekałem kilka chwil po odpaleniu zaczeło coś dzwonić(jak by jakiś metal o coś obcierał) na dodatek podczas dodawania gazu słychać takie psykanie jak by był tłumik dziurawy i tu moje pytanie czy to padła turbina czy uszczelka pod głowicą (podobne objawy miałem w nubirze przy silniku benzynowym dzwonił nie miał mocy ,po wymianie uszczelki wszystko wruciło do normy) diesla wczesniej nigdy nie miałem , więc chciałem się was zapytać czy dobrze dedukuje czy to coś zupełnie innego z góry dziekuję za wszystkie sugestie i odpowiedzi.Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez stasiu1971 ; 24-10-2010 o 21:45
stasiu1971 jest offline   Odpowiedź z Cytatem