Cytat:
|
witam.
stoje przed wyborem opon zimowych.
...
|
Od 2 tygodni (zarówno w trasie jak i w mieście) używam miśków alpine A4. W sumie, ok 2kkm więc to niewiele ale mogę odnieść się do 2 spraw:
dotychczas jeździłem na GY Performance 2 (w rozmiarze, który mam tj. 215/55/16 nie ma GY UG +7) i widzę 2 zasadnicze różnice dotyczące trakcji w warunkach najbardziej typowych tj. sucho i mokro, w temperaturze wokół zera lecz na plusie (zimy jeszcze nie zaliczyłem ale sądzę, że co do jazdy po śniegu to wszystkie które wskazujesz są porównywalne). Tak więc:
1. miśki są cichsze niż GY,
2. mają indeks prędkości H (210 km/h) i przy deszczu do ok 130 km/h nie odnotowałem nawet przy mniejszych kałużach aquaplaningu, zachowują się pewnie i przewidywalnie.
3. na suchym hamowanie pewne i przewidywalne choć subiektywnie lepsze niż na GY (moją ocenę może zniekształcać wymiana tarcz i klocków z motorcrafta na EBC).
4. na wilgotnym przymrożonym asfalcie (poza terenem zabudowanym, las) czułem się na prawdę pewnie...
Wymienione przez Ciebie modele to uznane i sprawdzone opony (poza właśnie miśkiem, który w wersji A4 wszedł w tym roku). Sądzę, że każda z nich jest warta polecenia. Mnie do miśków przekonał test ADAC'a, w którym opony te są porównywalne w ocenie prawie w każdym elemencie poza zużyciem...to oczywiście zweryfikuje rzeczywistość ale...kupując opony za 500 zł/szt. kwestia czy wystarczą na 2 czy 3 sezony w mojej ocenie ma znaczenie...
Reasumując, nie oceniając śniegowych warunków, jak dotąd miśki są ok
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.