Temat: [Mondeo 2007-2014] Jak dobierać opony zimowe.
View Single Post
Stary 28-10-2010, 12:44   #240
grafmarr
ford::advanced

Model: Mondeo MKIV Kombi Ghia
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Zimowe opony

Cytat:
Napisał raTek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
co mozecie polecic?
moj wulkanizator twierdzi ze GY albo Michelin
Dunlop szybko sie zuzywa a continentale ze twarde niby.
a co z pirelli?

dodam ze mam alu i opony 205/55/16 i takie chyba zimowki zakupie i zaloze na fele te co mam...
Pojęcie "szybko się zużywa" jest względne. Co to znaczy szybko?
Ktoś przejedzie w jednym sezonie zimowym np. 50000 km, a ktoś inny 5000 km. Jeden będzie jeździł częściej po śniegu i lodzie, inny po mokrym i suchym asfalcie. Jeden będzie jeździł prawie zawsze sam, a inny większość z obciążeniem na max. Jest zbyt wiele zmiennych (wymieniłem tylko niektóre), które decydują o zużyciu bieżnika, aby taki wulkanizator (nie ujmując mu fachowości) mógł obiektywnie ocenić, czy któreś opony zużywają się szybciej od innych.
Przejeździłem 3 sezony zimowe na Dunlopach SP Winter Sport 3D moim MK4 i będę jeździł kolejny, bo bieżnik wykazuje bardzo małe zużycie.
Sam jestem z tych opon zadowolony dlatego z czystym sumieniem mogę je polecać, ale moje spostrzeżenia dotyczą konkretnie modelu SP Winter Sport 3D o rozmiarze 205/55R16 z indeksem ładowności 94 i indeksem prędkości V.
grafmarr jest offline   Odpowiedź z Cytatem