Temat: [C-MAX 2003-2007] Wymiana rozrządu, pompa wody
View Single Post
Stary 03-11-2010, 21:04   #20
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Wymiana rozrządu, pompa wody

Cytat:
Z tą "gwarancją" na naprawy udzielaną przez serwis (nie mówię o gwarancji producenta na samochód) był bym ostrożny - przeważnie jest to element dobrej woli, przy jej braku można egzekwować swoje prawa w sądzie...
W gwarancję serwisu jakiegokolwiek (choćby i ASO) na wymianę paska rozrządu to i tak nie uwierzę. Zawsze jak przyjdzie co do czego, to stwierdzą, że samochód był za rzadko serwisowany, nie u nich, a jakby był u nich, to by zauważyli, że działo się coś, co spowodowało w dłuższej perspektywie zerwanie paska. Trzeba po prostu znaleźć warsztat z w miarę dobrą opinią, który nie robi tego silnika po raz pierwszy i nie uczy się na nim i powinno wystarczyć. Nie przypominam sobie żadnej gadki o gwarancji, chociaż części wszystkie były od nich i robocizna ich (ABC Focus).
Na razie na swoim przejechałem prawie 40kkm od wymiany i jest OK. Pytałem o wymianę pompy razem z paskiem - powiedzieli, że ta da jeszcze radę i jak na razie daje.
Znajomy natomiast nie w Fordzie, a w Mazdzie 323 w 2 litrowym Dieselu wymienił pasek zaraz po zakupie i ... pękł mu po 500km. Warsztat oczywiście nie przyznał się do błędu. Kosztowało go to kupno drugiego silnika.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem