View Single Post
Stary 05-11-2010, 09:15   #53
Andi
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Po regeneracji turbo ciągnie od 3000rpm

W trakcie jazdy do pracy stwierdzam, że chyba coś się zmieniło - jeśli np. przy 2000rpm na 3 biegu kilka razy wcisnę pedał gazu na około 1 lub 2 sekundy później puszczę i tak powtórzę parę razy to turbina załapuje i ciągnie.
Wydaje mi się (nie jestem na 100% pewien), że jest teraz o 1 obrót wykręcony ogranicznik w stosunku do pierwotnego położenia. Filmik z poprzedniego posta jest po zmianach w ustawieniu ogranicznika, ale wtedy jeszcze nie zauważyłem takich objawów.
Wizyta w serwisie przełożona na poniedziałek, wtedy będzie specjalista od turbin.
Spróbuję w sobotę popróbować przy różnych ustawieniach ogranicznika - czy będzie jakiś wpływ.
Mam wrażenie, że w trakcie regeneracji zostały założone niewłaściwe łopatki do turbiny. Skoro auto kopci, czasami nawet bardzo (wtedy jak turbo nie chce załapać) to znaczy, że turbina nie podaje tyle powietrza ile jest potrzebne. Czasami przy wolniejszych obrotach słychać lekkie stukanie zaworów, ale nie zawsze - czyżby kąt wtrysku przestawiony?
Zastanawiam się nad taką opcją po tych testach - zakup używanej nieregenerowanej turbiny w dobrym stanie, przekładka u gościa, który regenerował turbinę i próba. Jeśli będzie dobrze, to znaczy, że to wina regeneracji. Jeśli będzie tak samo, to albo kiepsko trafiłem z turbiną albo jest coś innego.
Andi jest offline   Odpowiedź z Cytatem