Temat: [Mondeo 2007-2014] Jak dobierać opony zimowe.
View Single Post
Stary 05-11-2010, 10:46   #308
grafmarr
ford::advanced

Model: Mondeo MKIV Kombi Ghia
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Zimowe opony

Cytat:
Napisał Alecki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem jak na standardowym zawieszeniu, ale z IVDC na 18" wcale nie ma tragedii, choć jak zmienię na 16" zimówki to robi się milutko pod względem komfortu (za to cieniutko pod względem trzymania).
Rzeczywiście IVDC sporo daje, sam jestem z niego zadowolony, niestety na koleiny w naszych polskich drogach nie pomaga. Zgoda, coraz więcej jest wyremontowanych dróg, może nawet za 2 lata będzie się nieźle jeździło na większości tras. Na razie jednak ja mam do czynienia 50/50 (dobre/słabe) i nie chcę nawet 17-tek.
Z tym "cieniutko pod względem trzymania" nie przesadzajmy. Mam swoje doświadczenia w tym względzie. Różnica w trzymaniu dotyczy wartości ekstremalnych na granicy bezpieczeństwa jazdy (głównie w ciasnych zakrętach). Można ją więc wychwycić na torze, ale na normalnych drogach tak się nie jeździ, a raczej nie powinno. Ja przynajmniej nie doświadczam dyskomfortu związanego z przyczepnością pomimo, że raczej (wstyd przyznać) nie zważam na nasze kodeksowe ograniczenia prędkości.
grafmarr jest offline   Odpowiedź z Cytatem