jaka ilośc oleju w silniku
Witam od trzech dni jestem posiadaczem złotego mondeo. Zaraz po zakupie zrobiłem taki wstępny przegląd płynów eksploatacyjnych. Ku mojemu zdziwieniu na bagnecie po ostudzeniu silnika nie było oleju, od razu dokupiłem litr i pół z tego wlałem, po nocy tzn nad ranem ponownie sprawdziłem ilość oleju i znów było nadal za mało, więc dolałem resztę z litrowej butelki i ponownie auto zostało ostudzone i nadal poziom oleju poniżej minimum mimo ze stan oczywiście już wyższy niż poprzednio. Teraz moje pytanie: nie będę tak dolewał oleju w nieskończoność, bo coś tu nie gra, dolać litr to stan powinien dosyć się podnieść, postanowiłem zmierzyć długość bagnetu, gdyż doszedłem do wniosku że może po prostu bagnet jest inny tzn za krótki, a wiadomo że za duża ilość oleju tak samo szkodzi jak i za mała! Według moich pomiarów długość bagnetu wynosi 517mm, tzn od tego plastikowego oczka co wchodzi w rurkę do sprawdzania ilości oleju czyli długość tej części co się chowa w rurkę od silnika, czyli z tymi kilkoma milimetrami plastiku do końca pręcika i jeśli mogę Was prosić to zmierzcie u siebie jaka macie tą długość (silnik 2,0 duratec) Martwi mnie to trochę bo gdyby oleju było naprawdę tak mało to na wszelkich szybkich zakrętach czy ostrych hamowaniach musiałaby się zapalić kontrolka ostrzegawcza od niskiego poziomu oleju-ale nic takiego się nie pojawia stąd moje podejrzenia nie oryginalnego bagnetu.
Ostatnio edytowane przez mickey1502 ; 07-11-2010 o 23:31
|