Temat: [C-MAX 2003-2007] warjacje wskaźnika temperatury 90-120C
View Single Post
Stary 15-11-2010, 18:25   #1
tomekd12
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: Ford S-max Mk2
Silnik: 2.0 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2020
Domyślnie warjacje wskaźnika temperatury 90-120C

Od jakiegoś czasu mam spory problem ze wskaźnikiem temperatury. Generalnie przekłamuje według mnie wskazania o "kilka" stopni. Problem nasila się w gorące dni i przy wyższych prędkościach (powiedzmy że dużo po Deutschland jeżdżę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ), ale nie tylko.

I tak jeśli jadę stałą prędkością wszystko jest ok. W momencie kiedy zdejmę nogę z gazu (zaczynają spadać obroty) wskaźnik wędruje w trybie pilnym na 120C przy okazji sygnał dźwiękowy, komunikat i czerwona lampa. Jeśli nic nie zrobię po jakimś czasie (30sec.) szybko wraca na 90C. Natomiast jeśli wcisnę znów gaz wskaźnik bez namysłu (od razu) wraca na 90C i o dziwo jeśli znów odpuszczę wskazanie znów rośnie (jakby tym pedałem gazu było sterowane). Na początku problem pojawiał się przy 30C na zewnątrz i prędkości powyżej 160km/h ale potrafi też dać o sobie znać już przy 120km/h, a to raz że denerwuje, a dwa przestaje mu ufać i kiedyś się silnik upiecze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie jest fizycznie możliwe (tak mnie w szkole uczyli) żeby woda w takim obiegu w ciągu kilkunastu sekund ogrzała się o 30C i za chwilę ostudziła.

Byłem też w ASO w Wawie (LIPSKI) i nic nie wykryli. Wyczyścili tylko chłodnice bo podobno były bardzo brudne i to miało pomóc - nie pomogło.

Zakładam że padnięty jest jakiś czujnik temp (tylko jaki/który) lub też problem w sofcie.

całą akcję udało mi się nakręcić
trochę mi się tel przycina, ale widać co się dzieje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

tu link:
http://w948.wrzuta.pl/film/9rGaqxKm8...znik_w_c-maxie

Ma ktoś podobnie? Może ten typ tak ma i trzeba pokochać.
Zaznaczam że nie chodzi o błędy we wskazaniu 0-90C tylko 90-120C.

dodam że chodzi o Focusa C-maxa 2007r MK1 z 1.8TDCI

Ostatnio edytowane przez tomekd12 ; 15-11-2010 o 18:26 Powód: dodanie info o aucie
tomekd12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem