Temat: [Transit 1991-1994] Podczas jazdy coś za rechotało
View Single Post
Stary 16-11-2010, 08:57   #17
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Podczas jazdy coś za rechotało

Według speców z firmy Wał-Car i niestety - wg moich doświadczeń - najszybciej lecą łożyska w podporach krótkiego Transita. W warunkach miejskich, warszawskich, gdzie zasolenie jezdni jest bardzo wysokie zimą, zmieniam łożysko w zasadzie co roku (robiąc przebieg ok 40 kkm). Nawet kiedy w końcu założyłem na wał przy podporze odrzutnik od Sprintera, to pomogło to tylko trochę.
Oryginalne łożysko z nową podporą z ASO było zawsze najlepsze, ale skoro podpora wytrzymuje ok 3-4 łożyska, a dobre markowe łożysko kosztuje 40-50 zł, to zmieniałem same łożyska tak długo, aż padła podpora...

Łożyska w dłuższych modelach wytrzymuję co najmniej dwa razy większy przebieg. Co do samej podpory - nie wiem, być może trzeba zmieniać całość z łożyskiem za każdym razem, bo jest inny wał (dwuczęściowy) i guma podpory szybciej siada...

Faktem jest, że ja nie czekam aż podpora się rozpadnie lub łożysko stanie zatarte - zmieniam je jak tylko zaczyna szumieć. Kilka - kilkanaście tysiecy na padnietym łozysku można sie przeturlać, ale ja lubię mieć auto robione na bieżąco. Dzięki temu nigdy z tytułu awarii nie stanąłem w trasie...

Tomek37, po 140 kkm należy się autku kpl nowych podpór i dobre wyważenie. Nie poznasz auta...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 16-11-2010 o 09:02
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem